Morgan Freeman a történelem nagy szökéseiről mesél

Ma este indul a History Channel új sorozata az amerikai színésszel, ahol a világtörténelem híres szökéseiről hallhatunk majd izgalmas sztorikat.

A filmek és sorozatok világa tele van fordulatos szökési történetekkel, az egyik leghíresebbet pont Morgan Freeman narrálta végig a Remény rabjaiban. A karakteres hangú színész most is így tett, ám kitalált sztorik helyett a valóságban is megtörtént eseményeken vezeti végig a nézőket a HISTORY Channel műsorában. Az Alcatraztól a második világháborúig számos esetet feldolgoz a dokumentumsorozat, és ugyan magyar történetekről nem esik szó benne, mi most felidézünk három híres-hírhedt hazai szökést.

History Szökés
Forrás: History.com

Tudtátok például, hogy a recski kényszermunkatáborból csak egyetlen egy embernek sikerült megszöknie? Michnay Gyulát a kommunisták koholt vádak alapján a recski internálótáborba zárták. Michnay hét társával oldott kereket 1951-ben: a szabóműhelyből ruhaanyagokat loptak, a fűrészüzemben pedig gépfegyver-makettet gyártottak, így egyikük fegyveres őrnek öltözve kivitte társait. Közülük végül csak Michnay jutott át a határon, a többieket elfogták. A Szabad Európa Rádió beszámolt történetéről, így derült fény Recsk létezésére a nyugati közvélemény és a rabok hozzátartozói számára.

Recski Büntetőbarakk szökés
Recski Büntetőbarakk. Forrás: Wikimedia Commons

A legismertebb magyar betyár, akinek életéről tévésorozat is készült, Rózsa Sándor volt, aki rettegésben tartotta az Alföldet. Egy alkalommal – a legenda szerint – a szegvári megyebörtönben várta halálos ítéletének végrehajtását. Utolsó kívánságként azt kérte, hogy kedvenc lovára ülve elszívhasson egy pipadohányt. Ezt meg is adták neki, ő azonban hirtelen vágtába tette a lovát, és átugratott a kerítésen.

Ambrus Attila, becenevén a Viszkis a kilencvenes években 30 bankot, postát, utazási irodát rabolt ki, a legutolsó alkalommal elfogták társát, aki feladta őt. Fél év múlva, amikor előzetes letartóztatását töltötte a Gyorskocsi utcában, lepedőkből, törölközőkből, kábelekből kötelet font, és kimászott a harmadik emeletről. Több mint 20 métert ereszkedett, de az utolsó négy méteren ugrania kellett. Ezt úgy úszta meg, hogy cipőjében el volt rejtve 400-400 ezer forint, és a kötegek tompították az esést. További három rablást követett el, de három hónap múltán ismét elfogták.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Így épít a nemet mondás művészete – 3. rész