Michael S.A. Graziano: Milyen közel vagyunk ahhoz, hogy digitalizáljuk elménk tartalmát?

A sci-fi filmek készítőit, az futurista regényírókat és a tudósokat egyaránt foglalkoztatja az utópisztikus gondolat: vajon mikor leszünk képesek rögzíteni elménk tartalmát?

A „hogyan cselezzük ki a halált” kérdés nagyjából egyidős az emberiséggel. A vallási rituálék mellett a tudomány is igyekszik a maga megoldásával előállni, a technológia fejlődése pedig lassacskán meg is teremti a keresletre a kínálatot.

Michael S.A. Graziano amerikai tudós, jelenleg a Princeton Egyetem Pszichológiai és Idegtudományi Intézetének professzora. Animációkkal illusztrált TED beszédében Graziano elmondja, hogy az elme lementésének egyik legfőbb akadálya (jelenleg) a megfelelő szkenner, vagyis az agyat feltérképező berendezés hiánya. A feltöltéshez ugyanis először meg kellene vizsgálnunk az agyat, annak több mind 86 milliárd idegsejtjével, valamint több mint százmillió szinapszisával. Jelenleg egyetlen eszköz, az MRI lenne képes a feladatra, viszont a feltérképezés mértéke akkora mágneses energiát igényelne, ami egy óvatlan pillanatban felgyújtaná koponyánkat. Ez pedig nem feltétlenül lenne célra vezető. 

Graziano a szakmai hiányosságok mellett arra is felhívja a figyelmünket, hogy jelenleg olyan digitális eszközzel sem rendelkezünk, aminek segítségével újra kreálnánk a „felhőben” az agyból lementett információhalmazt. A tudós szerint ugyanakkor ezt a feladatot a technológiai fejlődési dömping miatt hamarabb abszolváljuk majd, mint a fenti problémát. 

Graziano előadása elgondolkodtat, beszéde végén olyan etikai és jogi problémák kerülnek elő, amiknek felvetését nem lehet elég korán elkezdeni. A videó angol felirattal tekinthető meg.

Borítókép forrása: TED.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egzotikum a szépségápolásban: a tiaré olaj