Barion Pixel Önkénteskedj: tedd szebbé egy menhelyen senyvedő lélek napját – Coloré

Önkénteskedj: tedd szebbé egy menhelyen senyvedő lélek napját

2022. 12. 27.

Itt van a szeretet ünnepe, a karácsony, nincs is jobb, mint segíteni valakiknek, akik rászorulnak. Az önkénteskedéssel pedig nemcsak adunk, hanem rengeteg mindent kapunk is.

Önkénteseket mindig várnak, örülnek nekik, érdemes körbenézni a környékünkön, biztosan találunk a közelben olyan szervezetet, aminek a munkatársai boldogan fogadják a jelentkezésünket.

Most konkrétan azoknak adok tanácsot, akik állatotthonnál szeretnének önkénteskedni, de bármelyik számunkra szimpatikus szervezetet megkereshetjük, örömmel tájékoztatnak majd arról, hogy hogyan is segíthetünk.

Önkéntes
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Hogyan önkénteskedj?

Nagyon jó hétvégi programnak hangzik a kutyasétáltatás. Szabadlevegőn lehetsz, nem a gép előtt görnyedsz, mozogsz is, ami jót tesz az egészségednek, és mindezeken túl szebbé teszed egy kutyus napját. Hidd le, hogy elképesztően fog örülni annak, hogy egy kicsit vele foglalkozol, igazi, őszinte csodálattal fog fogadni. A legtöbb menhelyen megszabják azt az időszakot, amikor várják a segítő kezeket, erről a honlapjukon tájékozódhatsz. Ha nem találsz erről információt, keresd fel őket telefonon, e-mailen vagy a közösségi médián keresztül nyugodtan, mielőtt odaállítasz.

Önkéntesnek bárki jelentkezhet, sok helyen azonban él egy olyan szabály, hogy 18 éves korig szülői engedély szükséges a munkához. Fontos, hogy szeresd és tiszteld az állatokat, nem baj, ha nem vagy kutyakiképző, a menhelyen dolgozók segíteni fognak az elindulásban, aztán hamar bele lehet rázódni.

Segíthetsz a sétáltatáson túl a menhely rendben tartásában, taníthatod a kutyákat alapfokú engedelmességre, ha pedig jobban értesz hozzájuk, akár a nehézsorsú ebek rehabilitációjában is részt vehetsz.

Érdemes játszóruhában menni, az állatotthon lakói, amik természetesen nemcsak kutyák, hanem macskák, sőt lehetnek bárányok, malacok, kecskék, és egyéb állatok is, könnyen összekoszolhatnak.

A munkádért sok-sok hálát, és szeretet fogsz kapni, farok csóválást, nyálas puszikat, sőt az is lehet, hogy annyira beleszeretsz valamelyik kis lélekbe, hogy nem is tudod otthagyni. Az önkéntesség arra is jó lehet, hogy megismerd a felelős állattartással, így pedig megtudhatod, hogy készen állsz-e arra a felelősségre, amivel az örökbefogadás jár. Valamint ha a körülményeid nem megfelelőek, de nagyon szeretnél valamilyen állatott, legalább egy kis időt tölthetsz velük, és boldoggá teheted őket.

Önkéntes
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

/szelavi/napijo/menhely-onkenteskes/