Barion Pixel Még tart a Klassz a pARTon fesztivál! – Coloré

Még tart a Klassz a pARTon fesztivál!

2022. 08. 01.

A nyár a fesztiválok időszaka. Számtalan szórakozási lehetőség közül választhatunk több helyszínen. A klasszikus zene kedvelőinek sem kell otthon maradniuk: nekik szól a Klassz a pARTon fesztivál, ami ráadásul ingyenes!

A Klassz a pART-on fesztivált immáron nyolcadik alkalommal rendezik meg. Ahogy neve is utal rá, leginkább a Balatonhoz köthető városokban lesznek események, de Budapest sem maradt ki, mint Duna-parti város.

A program augusztus negyedikéig tart, a fennmaradó eseményeknek pedig Keszthely ad otthont. A Festetics-kastély pompája bizonyosan hozzájárul a kiváló koncertekhez. A ma este arra járók a Haydn Baryton Trió Budapest koncertjét láthatják, kedden Simon Izabella és a Korossy Quartet előadását tekinthetjük meg, szerdán pedig Giuseppe Nova és Marczi Mariann estje van műsoron.

A Klassz a pARTon fesztivál utolsó előadásai Keszthelyen lesznek
A Klassz a pARTon fesztivál utolsó előadásai Keszthelyen lesznek / Kép forrása: Klassz a pARTon

Csütörtökön, a programsorozat zárásaként Érdi Tamás szólóestjét hallgathatjuk meg. A zongoraművészt munkássága miatt többek közt Prima Primissima- és Liszt Ferenc díjjal tüntették ki, továbbá a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének polgári tagozatát is megkapta.

A zongoraművészről Szabó Magda így beszélt: ,,én csak írni tudok, de Tamás ujjaival az Isten üzen”.

A művésznek nem volt egyszerű gyerekkora, ugyanis koraszülöttként jött világra, és egy hibás inkubátorkezelés miatt látását csecsemőkorában elvesztette. Ötéves korában kezdett el zongorázni, és nyolcévesen már a Pesti Vigadóban is fellépett. A Bécsi Zeneakadémián kezdte meg felsőfokú tanulmányait, majd Kanadába ment, ahol is a torontói Royal Conservatory of Music Art Diploma ösztöndíját nyerte el.

Világszerte voltak szólóestjei, melyből több lemezen is megjelent. Ahogy honlapján fogalmaz:

,,A taps és a csönd az én egyetlen kapcsolatom a közönséggel. Csak akkor érzékelem, mennyien ülnek körülöttem, mennyire lelkesek, szeretnek vagy nem, amikor meghallom az első tapsot”.

A közönség reakcióján túl az is foglalkoztatja, hogy vajon az egykor élt zeneszerzők hogyan tekintenek rá fentről, tetszik-e nekik az, ahogy ujjai alól megszólalnak a régmúltban komponált szerzemények.

Hogy hogyan szólalnak meg, mi magunk is hallhatjuk a Klassz a pARTon fesztiválon!