Máté Gábor új könyve, a Normális vagy, új megvilágításba helyezi, miért is érezzük rosszul magunkat a természetellenes társadalmunkban

2022. 11. 11.

Nem vagyunk jól – állítja a magyar származású orvos, Dr. Máté Gábor új kötetében, ám ennél szerencsére tovább is megy: a realitás talaján mozogva részletezi megállapításának okait, s utat mutat a mentális és fizikai egészség felé.

Új alkotással robbant be a sikerlisták élére Dr. Máté Gábor: a Normális vagy – Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban című könyvében a tőle megszokott logikával, a realitás talaján kritizálja a minket körülvevő, mérgező világot, s egyúttal megoldást is kínál a gyógyuláshoz.

Máté Gábor, Normális vagy, könyvbemutató
Máté Gábor a hazai könyvbemutatón, dedikálás közben. Kép forrása: Bertók Kriszti, Open Books

Máté Gábor – Élettörténet dióhéjban

Dr. Máté Gábor magyar származású, kanadai családorvos 1956-ban vándorolt ki családjával együtt Kanadába, praxisában leginkább függőkkel foglalkozott, emellett számottevő eredményeket ért el az ADHD (figyelemhiányos-hiperaktivitás zavar) kutatása területén, továbbá a stresszbetegségek kapcsán is. 

Nem volt mindig a csúcson: a II. világháború alatt csecsemőként az édesanyja egy idegennek adta át annak érdekében, hogy megóvja a zsidóüldözéstől, s ez – kutatásaival egybehangzó véleménye szerint – egy életre befolyásolta kötődéseit, az emberekhez való viszonyát, egyúttal ezt a zsigeri élményt nevezi meg depressziója, szorongása és munkafüggősége okaként is. 

Saját elmondása szerint felesége, Rae (akivel csaknem ötven éve házasok) kellett ahhoz, hogy felnyissa a szemét, s rájöjjön: nem cipelheti ezeket a terheket egy életen át, sokkal inkább mélyre kell ásnia ahhoz, hogy megértse, miért úgy alakultak körülötte és benne a dolgok, ahogy. 

Normális vagy?

Több mint negyven éves praxisa alatt Dr. Máté rájött arra, hogy sokszor, amit normálisnak gondolunk, valójában egyáltalán nem az. Ha figyelmen kívül hagyjuk a traumák, a ránk zúduló információtömeg és stressz hatásait, nem érthetjük meg, miért is van annyi krónikus, autoimmun megbetegedéssel bajlódó ember a világban, miért szenved az európai lakosság 30 százaléka valamiféle szívbetegségtől vagy miért terjednek főleg a kamaszok körében félelmetes tempóban a pszichológiai betegségek. 

Kötetében átfogó módon vázolja fel annak okait, miért is nem vagyunk jól: „bentről kifelé” haladva számba veszi a fogantatásunk, születésünk, neveltetésünk körülményeit, majd egy ugrással a társadalmunkat övező problémák felé fordul, könyvét pedig a megoldásokkal, és a gyógyulás felé vezető út felvázolásával zárja. 

Kötete megjelenése után hónapokkal is a The New York Times bestseller listájának élén áll, itthon pedig az Open Books kiadásában jelent meg Dési András György fordításában. 

Borítókép forrása: Bertók Kriszti, Open Books kiadó