Barion Pixel Lidia Poët: az első nő az olasz ügyvédek férfias világában – Coloré

Lidia Poët: az első nő az olasz ügyvédek férfias világában

2023. 05. 15.

Lidia Poët az első ügyvédnő Olaszországban, de a férfiaknak nem tetszik a női konkurencia, ezért kizárják a kamarából. Az ő harcát mutatja be a Netflix sorozata.

1883-at írunk, egy ügyvédnő, akit nemrég kizártak az ügyvédi kamarából megpróbálja visszaszerezni a karrierját a hímsoviniszta ellenszélben. Lidia Poët az első nő, aki valaha is ügyvédként praktizált Olaszországban, elvégezte a jogi tanulmányokat, elkezdte védeni az ügyfeleit, majd közölték vele, hogy csupán mert nő, nem lehet ügyvéd. A 19. század végi Torinóban játszódó Lidia Poët sorozat a nemek közötti egyenlőségért folytatott küzdelmet bontja ki.

Lidia Poët
Kép forrása: Netflix / Lidia Poët

Ki az a Lidia Poët?

A sorozat egy Lidia Poët nevű, felfüggesztett ügyvédnőt követ, aki a szintén ügyvéd testvérével, Enricóval együtt a kétségbeesett és hamisan megvádolt embereken próbál segíteni (néha a bátyja engedélye nélkül vállal el ügyeket a nevében).

Poët 1855-ben született, jogi vizsgáit a torinói egyetem jogi karán tette le, és 1881. június 17-én szerezte meg diplomáját. A következő két évben törvényszéki orvosszakértői gyakorlaton vett részt egy ügyvédi irodában, és segített a törvényszék ülésein. Ezután átesett a Torinói Ügyvédek Rendjének elméleti és gyakorlati vizsgáján, ahol 50 szavazatból 45 szavazattal jóváhagyva 1883. augusztus 9-én felvették az ügyvédi névjegyzékbe.

De az, hogy egy nő szerepel a névjegyzéken nem tetszett a főügyész hivatalának, aki panaszt nyújtott be a torinói fellebbviteli bírósághoz. Poëtet eltiltották a szakmájától. Ezután a bátyja ügyvédi irodájában dolgozott, és egész életében harcolt a nők jogaiért. Végül 1920-ban, 65 évesen újra felvették az ügyvédi kamarába.

Nyomozós sorozat

Minden egyes epizód egy új rejtélyt tár fel, új nyomozás kezdődik. Az ügyvédnő olyan ügyeket vállal el, amiket senki se tenne, mert olyanokat kell védeni, akiknek kevés a pénze és nincs hatalma. Igyekszik védeni az ügyfeleit a bátyja neve alatt, és kideríteni az igazságot. Ebben nagy segítsége egy újságíró, Jacopo Barberis, aki férfi létére modernebb eszméket vall.

A Lidia Poët hat epizódól áll. A részek izgalmas történetek köré vannak felépítve, bár olykor fájdalmasan egyértelmű, hogy ki a valódi elkövető. A szereplők és a színészek jól alakítanak, de senki sem kiemelkedő, viszont izgalmas nézni, ahogy egy nő jár túl a férfiak eszén, és ér el sikereket annak ellenére, hogy ahol csak lehet keresztbe tesznek neki.

A sorozat a Netflixen tekinthető meg. Főbb szerepekben Matilda De Angelis (Lidia Poët), Eduardo Scarpetta (Jacopo Barberis) és Pier Luigi Pasino (Enrico Poët).

Forrás: Tudum, Wikipédia

Borítókép forrása: Netflix / Lidia Poët