Kurzgesagt: Miért tesznek a szép dolgok boldoggá?

Miért érzünk boldogságot egy szép kép, festmény vagy épület láttán? Egyáltalán hogyan döntjük el, mi az, ami tetszik?

Kurzgesagt – In a Nutshell edukációs tartalmú videói a legkülönbözőbb kérdésekre keresik a választ. A Youtube felületére feltöltött anyagok gyakran foglalkoznak egzisztenciális, filozófiai kérdésekkel, csakúgy, mint az univerzumot, tudományt érintő felvetésekkel. E videójukban a szépség témakörét járják körbe.

A mindössze hétperces, magyar felirattal is megtekinthető videó narratívája szerint a szépség az egyik legősibb emberi tapasztalat, amit egykor a túlélés érdekében fejlesztettünk ki.

Az ősember érzékelése természetesen nem a Guggenheim-múzeum festményeinek csodálatában fejeződött ki, hanem a természet szimmetriájának értékelésében mutatkozott meg. E képességünk túlélésünk kulcsává vált, hiszen így megkülönböztettük az egészéges táplálékot a romlottól, vagy az életerős partnert a kevésbé tetterőstől. 

A Kurzgesagt videója rámutat: ugyan a szépség ideálja koronként változik, alapvető elemek, mint a szimmetria, az aranymetszés, vagy a fraktálok függetlenek az aktuális divattól. Végső soron lehetséges, hogy rá kell jönnünk: amellett, hogy a szépség megítélése szubjektív, mégiscsak létezik valamiféle kollektív tudás, ami segítségünkre van a mindennapokban. 

Borítókép forrása: YouTube.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Peter Dinklage nem rejtette véka alá a véleményét az új Disney produkcióval kapcsolatban