Barion Pixel Kneszl Beáta Carmen – Én, a megbélyegzett: borderline testközelből – Coloré

Kneszl Beáta Carmen – Én, a megbélyegzett: borderline testközelből

2022. 04. 26.

Kneszl Beáta Carmen dokumentumregénye testközelből mutatja be a borderline szindrómát, ami bár világszerte 140 millió embert érint, mégsem beszélünk róla eleget.

Mielőtt bármi mást írnánk Kneszl Beáta Carmen Én, a megbélyegzett: borderline testközelből című könyvéről, a szerző szavait idéznénk: „Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte. Önszántamból vonultam be a pszichiátriára. Ha nem tettem volna, akkor vagy magamban, vagy a környezetemben teszek kárt. A közvetlen környezetem, de még az avatott szemek is egészséges embernek tartottak, a borderline személyiségzavarnak nincsenek külsérelmi nyomai.”

Miért érdemes elolvasni Kneszl Beáta Carmen dokumentumregényét?

Kneszl Beáta Carmen könyve egyszerre humoros és fordulatos, egy kendőzetlen vallomás a borderline személyiségzavarról. A dokumentumregény szerzője napjainkban is komoly küzdelemt folytat azért, hogy a világ elismerje ezt a pszichiátriai kezelést igénylő betegséget, illetve hogy azt ne csupán a benne szenvedők, hanem az ő környezetük is emberi módon kezelhessék. Kneszl Beáta Carmen a világon elsőként írt könyvet anyakönyvezett névvel, saját arcával, vállalva a nyilvánosság előtt a jelenlegi orvostudomány által is a legbonyolultabbnak tartott személyiségzavart. Ahogy a könyvbemutatón fogalmazott, még mindig fájdalmasan keveset tudunk a border lineról, pedig globálisan több mint 140 millió fölé tehető az érintettek száma. A nagy érdeklődésre való tekintettel ezúttal a dokumentumregény második, bővített, átdogozott kiadását vehetjük kézbe.

Kneszl Beáta Carmen én A Megbélyegzett
Kneszl Beáta Carmen – Én, a megbélyegzett: borderline testközelből (Fotó: Coloré/Perei Dóra)

2017-ben a SOTE alapítványa a könyv kapcsán Kneszl Beáta Carmennek ítélte az Antistigma-díjat. 2019-ben felkérték a Falkám című, a borderline személyiségzavarról szóló dokumentumfilm tanácsadójának és szereplőjének. A film több nemzetközi fesztiválon sikert aratott, és díjakat is szerzett.

Nagyon nehéz megállni, hogy ne spoilerezzünk, viszont bizton állíthatjuk, hogy az Én, a megbélyegzett: borderline testközelből kötelező olvasmány akkor is, ha érintettek vagyunk a személyiségzavarban, de még inkább, ha nem, hiszen a dokumentumregény szereplői köztünk élnek, bárhol összefuthatunk velük az utcán. Kneszl Beáta Carmen könyvét egyúttal azért is ajánljuk, mert általa többet megtudhatunk a border line személyiségzavarról, na és persze magáról az írónőről is.

Borítókép forrása: Coloré/Perei Dóra