Barion Pixel Garantáltan mély nyomot hagy benned az HBO Max új sorozata, a Kamikaze – Coloré

Garantáltan mély nyomot hagy benned az HBO Max új sorozata, a Kamikaze

2022. 04. 28.

Mielőtt elkezdenénk a nyolc epizódból álló utazásunkat, szólok, hogy a Kamikaze két központi témája pontosan az, amit a szó jelent: a repülés a halál.

Az HBO Max márciusi debütálása olyan európai produkciókat is hazánkba hozott, amelyet korábban sosem láthattunk. Ezek közé tartozik a Kamikaze, a streaming szolgáltató első dán sorozata — főszerepben Julie (Marie Reuther), egy 18 éves lány, aki az influenszerek fényűző mindennapjait éli mindaddig, mígnem egy buli közben sms érkezik az édesapjától, aki Julie anyjával és bátyjával együtt éppen repülőn ül: „Lezuhanunk. Szeretlek. Apu.” A sorozat elején azonban ezt még nem tudjuk. Merthogy a nyitójelenetben Julie a sivatag közepén fekszik, és azon szentségel, hogy miért nem halt meg.

Akit nem tántorít el, hogy milyen témákat dolgoz fel a Kamikaze, arra nem csupán a képernyőn vár rengeteg repülés, a lelke mélyére is kénytelen leereszkedni, és a főszereplővel együtt gondolkodni saját prioritásain. Mert bármennyire is megrázó ez a sorzat, Marie Reuther alakítása mégis felejthetetlenné teszi.

Miről szól a Kamikaze?

Amikor először megpillantjuk Juliet, ő épp egy pilótafülkében ülve zuhan, majd az egypropelleres repülőgép a semmi közepén a homokba csapódik. A lány azonban túlélte az öngyilkossági kísérletet, emiatt nagyon dühös lesz, hiszen nem ez szerepelt a tervében. A törött gép hátuljában talál egy napelemes töltőt, néhány üveg vízzel együtt, de csak az előbbit használja, hogy lerövidítse szenvedését.

Innentől kezdve a fél órás epizódokban összemosódik a jelen pillanat és a visszaemlékezés, melyen keresztül megtudjuk, hogyan jutott a főszereplő idáig. (Mindezt Marie Reuther narrálásában, amitől az egész még hatásosabb.) Julie videonaplóként használja telefonját, amiben a szelfik helyét lassacskán átvették az éhezéséről szóló videók. Julie meg sem próbál elmenni, mert nem akarja, hogy megmentsék; ül a törött pilótafülkében, a közeli dűnéken lépked, és céltalanul beül a repülőgép szárnya alá, hogy árnyékot keressen. Ajkai kicserepesednek, bőre elsötétül, szemei ​​elhalványulnak, ahogy nyomorúsága lassan elsüllyeszti.

A néhány hónappal korábbi élete gyökeres ellentéte a mostaninak. Julie „tökéletesnek” nevezi, amivel nehéz vitatkozni: szeretetteljes kapcsolatot ápol szüleivel és bátyjával, Tommal (Mads Reuther, aki a való életben is Marie testvére). Egy tengerparti kastélyban laknak, hatalmas udvarral és fényűző berendezéssel. Julienak ráadásul több mint 159 ezer Instagram-követője van, akik imádják divatról és sminkekről szóló posztjait. Emelllett persze rengeteg hús-vér barátja is van, akikkel gyakran járnak villásreggelizni, valamint nagyszabású bulikat rendeznek. Julie akkor is épp egy ilyenen tölti az idejét, amikor sms-t kap az apjától: „Lezuhanunk. Szeretlek. Apu”

Aznap este megtudja, hogy a repülőgép, amin családja utazott rejtélyes okok miatt lezuhant, nincsenek túlélők. Juliet sokkolják a történtek, és mást sem akar, mint elmenekülni a fájdalmas emlékekkel teli otthonukból. Hamarosan repülőről repülőre száll, és körbejárja a világot (kimeríthetetlennek tűnő) családi hitelkártyájával. Julie élete a repülőjegyek foglalásából áll, mert azt reméli, hogy előbb-utóbb ő is balesetet szeved, és szerettei után mehet.

Zseniális színészi alakítás

Marie Reuther kétségkívül minden egyes jelentet életre kelt. Imádom, amikor a színészeknek úgy kell hazduniuk a vásznon, hogy közben nem törik meg a karaktert, vagyis a néző számára is őszintének hat a mondanivalója. Merthogy Julienak sokat kell hazudnia a családi tragédia után. kedvenc színészi tulaja színész egyik kedvenc tulajdonsága, amikor meggyőzően tud hazudni anélkül, hogy megtörné a karaktert; vagyis amikor a karakterüknek hazudnia kell valakinek, és az őszintén játszik a jelenetben.

Kamikaze Hbo Max
A Kamikaze nem egy tündérmese, de épp emiatt érdemes megnézni (Fotó: HBO Max)

Arról, hogy ki ő, hova utazik, és így tovább. Elvégre, ha bárki meghallaná egy 18 éves lánytól, hogy azért repül, mert abban bízik, lezuhan, azt biztosan nem hagyná szó nélkül. És itt jön a képbe az alkotók nagyszerűsége, a Kamikaze ugyanis olyan oldaláról közelíti meg a gyászt, ahogy más sorozat nem. Persze nagyon sok múlik a nézőn is, vagyis, hogy mennyire képes befogadni a sztorit. Egy biztos, a Kamikaze nem egy tündérmese, nem való mindenkinek, és a befejezés sem olyan lesz, mint várjuk, de ha nyitottak vagyunk, érdemes esélyt adni neki.

Borítókép forrása: HBO Max