Barion Pixel Ismerd meg a várost úgy, ahogy még soha – Budapest100 – Coloré

Ismerd meg a várost úgy, ahogy még soha – Budapest100

2022. 05. 12.

Idén is megrendezik a Budapest100 elnevezésű építészeti-kulturális fesztivált a fővárosban, melynek keretein belül Budapest legalább százéves épületeibe kukkanthatunk be egy egész hétvégén át.

Nap, mint nap elsétálunk mellettük, mégsem tudjuk, hogy kincseket rejtenek – de ez most hétvégén is változhat! 2011-ben indult el a Budapest100 kezdeményezés az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ által, azóta évről évre fantasztikus élményekkel gazdagítják az érdeklődőket, hiszen máskor nem igazán lenne alkalmunk ilyen régi helyekre bepillantani. A program 2019-ben volt a legnépszerűbb, akkor a Bauhaus centenárium apropóján a budapesti koramodern építészet nyomába eredtek a szervezők, melyre tizenötezer ember volt kíváncsi és 59 ház nyitotta meg kapuit.

A fesztivál szervezői így fogalmazzák meg küldetésüket: „A Budapest100 építészeti-kulturális fesztivál, a közösségek és a város ünnepe, egy hétvége, ami közelebb hozza egymáshoz a városlakókat és a szomszédokat, és felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő építészeti értékekre. A város szellemét a házak őrzik – a történeteket a lakók tudják továbbadni, és erre mindig jó alkalom a Budapest100 hétvégéje.”

budapest100
Forrás: budapest100.hu

A rendezvény május 12-13-án konferenciával és városi (irodalmi, építészeti, kulturális) sétákkal indul majd, a nyitott házak hétvégéje csak ezt követően veszi kezdetét. Idén az I. kerületé, vagyis a Várnegyedé lesz a főszerep, több tucat épület nyílik majd meg május 13-14-e hétvégéjén, a legtöbb a Dísz és Szentháromság téren, a Fortuna, Táncsics Mihály, Úri és Országház utcákban – ezen a térképen böngészhetitek őket. Kiderül, hogy kiről/miről kapták a neveiket a Várnegyed utcái, megnézhetünk kiállításokat, ismeretterjesztő előadásokat és gyerekprogramokból sem lesz hiány.

A részvétel ingyenes, nem szükséges regisztráció, de vannak olyan külön programok, melyekhez igen – ezekről érdemes előre tájékozódni. Illetve tapasztalatból mondjuk, hogy a nagy érdeklődésnek köszönhetően jó, ha felkészülünk a várakozásra, sorban állásra. A programfüzet is erre figyelmeztet, hiszen a Várnegyedben sok középkori eredetű ház található, melyek többsége kicsi, ezért megeshet, hogy több turnusban férnek majd be az épp összegyűlt érdeklődők.

A programokról és a konkrét helyszínekről, időpontokról ez a programfüzet számol be.