Barion Pixel Kezdődik az ingyenes Japán Filmfesztivál – ráadásul online – Coloré

Kezdődik az ingyenes Japán Filmfesztivál – ráadásul online

2022. 02. 15.

Február 14. és 27. között az ország egész területén eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, a kanapéról ingyenesen nézhetünk meg 20 japán alkotást a Japán Filmfesztivál keretein belül.

Ha filmművészetről van szó, hajlamosak vagyunk a hazai, illetve az angol, amerikai, ritkábban a francia vagy olasz nyelvű alkotásokra gondolni – ezen változtathat a tegnap elkezdődött, online formában megrendezett Japán Filmfesztivál, melyet a Japán Alapítvány hoz el nekünk.

japán filmfesztivál
A vihar kapujában. Forrás: Japán Alapítvány

Az idei, 20 filmet felsorakoztató kínálatban szerepel többek között Kurosawa Akira A vihar kapujában című klasszikusa, valamint a díjnyertes Awake című kortárs alkotás, mely egy igaz történet ihlette coming-of-age film, mely messze többről szól, mint egy mesterséges intelligencia és egy ember között folyó izgalmas sakkjátszma. A Szeretete felmelegíti a fürdővizet című felemelő drámában a lányát egyedül nevelő Futaba mikor megtudja, hogy halálos beteg, elkezdi a családi titkokat felszámolni. A Médium című spirituális és humanista dráma pedig a halál feldolgozásáról és a gyásszal való megküzdésről szól.

A Japán Filmfesztiválon látható lesz az ország egyik legígéretesebb női rendezője, Nishikawa Miwa a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert Szabad levegőn című filmje is, melynek sztorija szerint Mikami, a volt jakuza-tag, 13 év után szabadul a börtönből. Szeretne tiszta lappal indítani, de vajon képes lesz megvetni a lábát a társadalomban?

https://www.youtube.com/watch?v=dmp52tcgHS0

A repeortárban lesz még film a szumóról és szamurájokról, a ramenről és több rajzfilm, valamint előadások és interjúk is színesítik a programot. A fesztivál ideje alatt a https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2022/hungary/ weboldalt keressétek, ahol elérhető mind a húsz alkotás, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar vagy angol felirattal.