Barion Pixel Margó Irodalmi Fesztivál: Grecsó Krisztiánnal, Tompa Andreával, slammerekkel és metállal nyit a tavaszi Margó – Coloré

Margó Irodalmi Fesztivál: Grecsó Krisztiánnal, Tompa Andreával, slammerekkel és metállal nyit a tavaszi Margó

2023. 05. 11.

Új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben indul a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivál, amely mától három napon keresztül könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel és zenei programokkal várja az érdeklődőket.

A szülővé válás, a háború és az alkotói szabadság témáival nyitja 2023-at a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivál: a Bookline támogatásával megvalósuló rendezvényen mutatja be új kötetét (többek között) Grecsó Krisztián, Háy János, Kemény Zsófi, Tompa Andrea, Dezső András és Závada Péter is, de külföldi szerzőkből és zenés programokból sem lesz hiány a kulturális rendezvényen. 

Margó Irodalmi Fesztivál, ahol összegyűlik az irodalom krémje

„Hiszünk abban, hogy az irodalom alakít az olvasóján: egy margós nap után a látogatók új nézőpontokkal, ötletekkel, érvekkel és kérdésekkel indulhatnak haza a Margitszigetről,” – meséli a tavaszi felhozatalról Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója. Való igaz, perspektívából nem lesz hiány a rendezvényen, hiszen május 11-13. között négy színpadon, több mint ötven program várja az érdeklődőket: míg a szervezők délutánonként az irodalmi élet meghatározó szerzőit és új köteteiket bemutató beszélgetésekkel várják a nagyérdeműt, addig esténként a Margóra megálmodott zenés-irodalmi produkciók közül válogathatunk kedvünkre. 

Rendhagyó, közös műsorral várja az érdeklődőket a rapper 6363 (Gege), Simon Márton költő és a slammer Horváth Kristóf (Színész Bob), de a fesztivál vendége lesz Beck Zoltán (30Y), valamint Prieger Zsolt és Balázsovits Mihály (Tink) is, akik úgy mutatják be Csokonai Vitéz Mihály verseit, ahogy azt egészen biztosan nem hallhattuk a gimnáziumi irodalom órákon. 

Margó Irodalmi Fesztivál tavasz
Többek között Grecsó Krisztiánnal is találkozhatunk az év első Margó Irodalmi Fesztiválján. Kép forrása: Kubik Elvira

Nem csak a magyar irodalmi- és zenei élet neves képviselői, hanem kortárs külföldi szerzők is tiszteletüket teszik a rendezvényen: Andrei Dósa román író Füveskönyv című kötetével érkezik majd az eseményre, ahol megjelenés előtt mutatja be a Margó és a Helikon Kiadó gondozásában elinduló könyvsorozat, a Margó Könyvek első kötetét. Dósán kívül a fesztiválra érkezik még az iráni kurd költő-újságíró, Behrooz Bocchani is, akinek Nincs barátunk, csak a hegyek című börtönnaplója 2021-ben jelent meg magyarul. 

Az ínyenceknek örömhír lehet, hogy nem csak a könyvek és zene, hanem a mozgókép is szerepet kap a fesztiválon: a tavaszi Margón debütál ugyanis a kínai képzőművésszel, Ai WeiWei-jel készült riportfilm is, amelyben a művész felidézi a számkivetettségben töltött éveit, s mesél arról, hogyan formálta át gondolkodását és művészetét az a totalitárius rendszer, amelyben ő és édesapja élt. 

„Az új helyszín lehetőséget adott arra, hogy a különleges irodalmi-zenei programoknak és a beszélgetéseknek is megtaláljuk a megfelelő teret, így igazán színes eseménnyel indítjuk idén a Margó évadot. Minden olvasó találhat kapcsolódási pontot, akár a szülővé válás, akár az életünket meghatározó történelem, egy nehéz kapcsolat vagy éppen a metálzene foglalkoztatja,” – véli az idei felhozatalról Valuska László. 

A folyamatosan bővülő program a fesztivál honlapján és Facebook oldalán követhető nyomon. A Margó Irodalmi Fesztivál programjaira a belépés díjtalan, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. 

Borítókép forrása: Kubik Elvira