Barion Pixel Út az élvezetes szexuális élethez – Elolvastuk Ian Kerner Mesélj, milyen volt a legutóbbi szex? c. könyvét – Coloré

Út az élvezetes szexuális élethez – Elolvastuk Ian Kerner Mesélj, milyen volt a legutóbbi szex? c. könyvét

2023. 08. 23.

Nemrég új kötettel rukkolt elő Amerika Csernus Imréje. Ian Kerner szexuálterapeuta évtizedek óta segít a hozzá fordulóknak abban, hogy teljesebbé tegye a szerelmi életüket. Különleges, szexuális forgatókönyv nevezetű módszere viszont már nem csak páciensei, hanem az olvasó számára is elérhető: elolvastuk a Mesélj, milyen volt a legutóbbi szex? című könyvet.

„Szeretek a hálószoba Sherlock Holmesaként gondolni magamra” – írja Ian Kerner szexuál- és párterapeuta legújabb kötete, a Mesélj, milyen volt a legutóbbi szex? bevezetőjében. Kétségtelen, hogy az Amerikában széles körben ismert lélekgyógyász úgy ered a szexuális problémák nyomába, akárcsak Arthur Conan Doyle főszereplője: Kerner pontról pontra fejti meg a gyenge libidó, az impotencia, a szexuális szorongások és az erotikus konfliktusok rejtélyét, mindezt olyan köntösbe csomagolva, hogy a laikus olvasó számára is egyértelmű legyen a megfejtés. 

A nevem Kerner. Ian Kerner

Ian Kerner neve egyetlen valamirevaló amerikai számára sem ismeretlen: a szexuál- és párterapeutaként praktizáló lélekgyógyász hírneve hazai mércével mérve Csernus Imre népszerűségéhez hasonlítható. A pszichoterapeuta egyéni- és párterápiával is foglalkozik, s számos olyan kapcsolati kérdésen dolgozik a pácienseivel, amelyeknek szorongásra vezethető vissza az eredete. 

Népszerűsége persze sokkal inkább a médiából fakad: Iant rendszeresen kérdezik szakértőként különböző médiumok, így például a The New York Times vagy a The Economist, de párterapeutaként rendszeresen ír szexuális jellegű témákról a CNN online felületére. Első könyve, a She Comes First (durva fordításban A nő jön előbb) az írók sorában is magasra emelte: kötete hamar New York Times Bestseller listájára került, s azóta több mint egy tucat nyelvre fordították le. (Azóta egyébként még egy könyve megjelent, ezt So Tell Me About the Last Time You Has Sex, azaz Mesélj, mikor szexeltél utoljára címmel adták ki a tengerentúlon.)

Mesélj, milyen volt a legutóbbi szex?

Kerner meglehetősen egyszerű metodika szerint társalog a hozzá érkezőkkel, s így tesz velünk, olvasókkal is, amikor az első oldalon felszólít minket arra, hogy „meséljünk a legutóbbi szexuális élményünkről”. A lélekgyógyász belsőséges hangneme a papíron keresztül is kiütközik, közvetlen stílusa pedig arra sarkallja az olvasót, hogy valóban őszintén gondolkodjon el a kérdés valóságtartalmáról. 

Kerner a legkülönfélébb problémákkal foglalkozik szexuális útmutatóként is használható könyvében, így például körbejárja a közjáték, a behatolás nélküli szex és az orgazmus témáit is, de külön foglalkozik az erős gerjedelemmel is. A terapeuta azonban nem várja el az olvasótól, hogy szigorú sorrendben haladjon, sőt! Már az elején arra szólít fel, hogy nyugodtan szálljunk „virágról virágra”, azaz olyan sorrendben dolgozzuk fel a kötet fejezeteit, ahogy az nekünk szimpatikus. 

Akárhogy is haladunk, a Kerner saját praxisából hozott esettanulmányok egészen biztosan elgondolkodtatnak minket saját szexuális életünkről és fejlődésünkről, egyúttal kapaszkodót kínálnak azoknak, akik úgy érzik, valami nem stimmel náluk az ágyban. Kerner ugyanis az üléseken alkalmazott „szexuális forgatókönyv” metodikája mentén járja körbe a szexualitás kérdését, egyúttal az olvasót is arra sarkallja, leírása alapján alkossa meg saját forgatókönyvét odahaza. 

Véleménye szerint ugyanis „minden szexuális eseménynek egyedi az ujjlenyomata: a benyomás arról, mi történt, és ami nem történt, ami elhangzott és amit nem mondtak ki…” Ian Kerner metódusa által feltárhatók a hálószobában lévő problémák gyökerei, egyúttal olyan gyakorlatokat is ajánl az olvasók figyelmébe, amelyekkel kiküszöbölhető a felfedezett csorba. 

Ian Kerner Mesélj, milyen volt a legutóbbi szex? című kötete a Libri Kiadó gondozásában jelent meg, s 4.999 forintért vásárolható meg a könyvesboltokban. 

Borítókép forrása: a szerző saját fotója
A könyvért hálás köszönetünk a Libri Kiadónak!

/szelavi/napijo/ian-kerner-milyen-volt-a-legutobbi-szex/