Barion Pixel Haumann Péter-kiállítás a Nemzeti Múzeumban – Coloré

Haumann Péter-kiállítás a Nemzeti Múzeumban

2022. 07. 10.

A nemrég elhunyt színész hatalmas űrt hagyott maga után, melyet senki sem pótolhat. A Nemzeti Múzeum azzal adózik Haumann Péter emlékének, hogy kiállítást készít azokról a képekről, melyek róla készültek.

Haumann Péter, a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színész számos díja mellett a Nemzet Színészeinek társaságát is gyarapította. 2022. május 28-án, 81. születésnapja után nem sokkal hunyt el hosszú betegség után.

A Madách- majd a Katona József Színház színésze számtalan felejthetetlen alakítást nyújtott a színpadon. Láthattuk III. Richárdként, Szókratészként vagy épp Albinként az Őrült nők ketrecében. A televízióban több kabaréjelenetben is feltűnt, továbbá a Keménykalap és krumpliorrban is emlékezetes alakítást nyújtott. Filmekben is gyakran feltűnt még az utóbbi pár évben is: a Magyar Vándor, a Kossuthkifli és a Vizsga stábját is erősítette.

Ugyan nem örült neki, hogy szinkronjairól ismerik a legtöbben, életművének vitathatatlan eleme, hogy csupán hangjával is maradandót alkotott.

Haumann Péter
Haumann Péterről eddig nem látott képeket is megtekinthetünk / Kép forrása: Youtube

A Nemzeti Múzeum kiállításán Schwanner Endre fotográfus fotói láthatóak, melyeket a színészről készített. A Hónap kincse – Színház az egész című kiállítás a Széchényi-teremben tekinthető meg, mely a színház- és a fotóművészetet is bemutatja egyszerre.

A képeken túl egy kivetítő is fontos szerepet játszik a tárlaton: különböző, eddig ritkán vagy soha nem látott képeken nézhetünk végig egy életutat egy színészről, aki szinte minden szerepben kipróbálta magát, és maradandót hagyott az utókornak.

A fotók egy próbafolyamatot is bemutatnak, melyet Szirtes Tamás is végigkísért. A színész méltatta egykori kollégáját, és kiemelte, hogy Haumann Péter sajátos ízekkel adta elő még a negatív figurákat is, hogy az ő igazságukat is megérthessük.

A kiállítás július 20-ig tekinthető meg a Nemzeti Múzeum Széchényi-termében.

Szívesen emlékszel régi magyar színészeinkre?

Szerencsére egyre több lehetőségünk van rá, hogy egykori nagy színészeinkre emlékezzünk. Gödöllőn például Pécsi Ildikó emlékeit tekinthetjük meg, mely nemcsak képekben, hanem személyes tárgyaiban is megmutatkozik. Erről a kiállításról ebben a cikkünkben írtunk ajánlót.