Harry Melling végérvényesen maga mögött hagyja Dudley Dursley szerepét a Halványkék szemekben

2023. 01. 19.

Christian Bale, Lucy Boynton és Harry Melling főszereplésével készült el a Netflix legújabb thrillere, a Halványkék szemek (The Pale Blue Eye), melyben 1830-ban járunk.

A Louis Bayard regényén alapuló Netflixes Halványkék szemek című misztikus thriller 1830 telén játszódik New York államban, pontosabban West Pointon, mely az USA legrégebbi katonai bázisa. Az itteni akadémia vezetője hívja segítségül – az ismét lefogyott és szakállat növesztett, meggyötört arcú Christian Bale-t, vagyis – Augustus Landor nyugalmazott nyomozót, ugyanis tragédia történt a kadétok között. Egy fiatal katonát egy fáról lógva találtak meg, valaki pedig kivágta a szívét is. Augustus elkezdi kikérdezni a laktanya tagjait, a kadétok közül pedig felajánlja segítségét egy vézna, sötét hajú fiú, akinek neve sokak számára ismerős lehet: ő Edgar Allan Poe (Harry Melling). A huszonéves, kissé különc költőpalánta lelkesedést mutat a nyomozás iránt és katonatársai közé beépülve próbál információt gyűjteni Landornak, mert úgy vélik, köztük lehet a gyilkos. Mindeközben pedig Landor maga is küzd múltjával, ugyanis nem elég, hogy néhány éve megözvegyült, lánya is otthagyta őt, így egyedül tengeti napjait viskójában a fagyos vidéken északon.

A Halványkék szemek elég halvány lett

A horrornak és thrillernek címkézett Halványkék szemekből a horror-jelleg erősen hiányzott – mondjuk ezt én nem bántam – és a thrillerek között is csak középszerűnek mondható. Nagyon szép felvételekkel és jelenetekkel operál a produkció, ez tény, és a színészi játék sem hagy maga mögött kívánnivalót, különösen ami Harry Mellinget illeti. Az egykor a Harry Potter-filmek utálatos Dudley Dursleyjeként ismertté vált angol színész jócskán kinőtte a duci kisfiú szerepét, és ebben a filmben meg tudta mutatni tehetségét. Szórakoztató volt Poe karakterében, mindemellett Bale hozta a tőle megszokott minőséget, a további szerepekben pedig olyan színészek tűntek fel, mint Timothy Spall, Robert Duvall, Lucy Boynton, Gillian Anderson és Toby Jones.

Halványkék szemek
Forrás: Northfoto

Ám ezek sem voltak elegendőek ahhoz, hogy igazán jó, hidegrázós, emlékezetes alkotás születhessen, még a filmvégi csavar sem mentette meg a helyzetet, így nem véletlen a 6.7-es értékelés az IMDB oldalán. Egy esős (vagy netán havas) téli estére tökéletes, de ne várjunk tőle sokat.

Borítókép forrása: Northfoto