Barion Pixel Ideges vagy? Hallgass doromboló macskákat! – Coloré

Ideges vagy? Hallgass doromboló macskákat!

2022. 11. 01.

A doromboló macskák hangját a legtöbben szeretjük: van benne valami megnyugtató. Most bármikor hallgathatjuk ezt a hangot akkor is, ha éppen nincs kéznél lévő macska, akit dédelgethetünk.

A doromboló macska egészen különös hatással bír: hallgatva a nyaka felől áradó különleges hangot, hihetetlen, azonnali nyugalommal tölti el az embert. Bár vannak, akik nem szeretik a macskákat, a dorombolás rájuk is hat – ha hagyják. Ennek megvan a maga magyarázata, ám először lássuk, hogy hogyan is jön létre ez a jellegzetes hang!

A dorombolás a macskák gégéjében történik, és a hangszalagok megfeszítése és elernyedése okozza. Ennek a folyamatnak megvan a maga ritmusa, mely által nem érezzük a kisebb-nagyobb megszakításokat benne. Természetesen nem mindig jár a dorombolás, tennünk is kell érte: simogatással, gyengédséggel, szeretettel válthatjuk ki, hogy cicánk megajándékozzon bennünket vele. Ha jól érzi magát, akkor az agya üzenetet küld a hangszalagoknak, hogy valami jó történik, ekkor kezdenek el a hangszalagok megfeszülni, majd elernyedni, másodpercenként akár hússzor is!

A doromboló macskák jó hatással vannak ránk, és magukra a macskákra is / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix
A macskák dorombolása nemcsak nekik, hanem nekünk is gyógyító erővel bír / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Doromboló macskák és jótékony hatásuk

A macskadorombolás frekvenciája 26 Hertz, a tudósok szerint ez az a frekvencia, amin a szövetek – legyenek emberiek vagy állatiak – képesek regenerálódni. Ezt használják a vibrációs terápiák során is, ám ezen a kezelésen mesterségesen előállított frekvenciát alkalmaznak. A terápia által a test öngyógyításba kezd, így a sebek és törések gyorsabban gyógyulhatnak, de stressz enyhítésére is kiváló módszer.

A macskák dorombolása a stressz csökkentésén túl képes segíteni helyreállítani a légzést, csökkenteni a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát is.

Előnyeit mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a macskák nemcsak akkor dorombolnak, ha jókedvük van, hanem akkor is, ha ők vannak bajban: ha megsebesültek, betegek, kismacskájuk születik vagy éppen haldokolnak, akkor is előveszik az ,,ősi módszert”. Mivel ez azonban tőlük is energiát vesz el, nem pazarolnák a dorombolásra a fogyó erőt, ha nem lenne számukra is gyógyír.

Ennek a honlapnak az a szándéka, hogy bárkihez, bármikor eljuttathassa szőrös barátaink ,,énekét”, ráadásul mi magunk állíthatjuk be a dorombolás intenzitását, és azt is, hogy a cica mennyire legyen boldog és nyugodt, miközben dorombol.

Van rajta ,,alvó opció” is, így ha az esti alváshoz indítanánk el, arra is van mód, hogy beállítsuk egy félórára, és magától kikapcsoljon. Ilyen esetben érdemes nullára venni a nyávogást, mert az elő-előbukkanó nyávogástól könnyedén kiugorhatunk az ágyból ijedtünkben.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix