Barion Pixel Utolsó pillanatos ajándékötlet filmőrülteknek: Filmek terítéken Andrew Reától – Coloré

Utolsó pillanatos ajándékötlet filmőrülteknek: Filmek terítéken Andrew Reától

2022. 12. 23.

Veled is megtörtént már, hogy egy filmet nézve összefutott a nyál a szádban a képernyőn látott ételcsodától, és arra gondoltál, bár megkóstolhatnád (vagy elkészíthetnéd)?

Monica hálaadásnapi szendvicse a Jóbarátokból, a Tini Nindzsa Teknőcök pizzája, Eleven kedvenc háromemeletes gofricsodája a Stranger Thingsből, vagy a Drót című sorozat tavi pisztrángja – Andrew Rea séf száz ezekhez hasonló recepttel ajándékozza meg a filmrajongót Filmek terítéken című könyvében. Hiszen kevés olyan jó ajándék van egy mozifanatikus számára, mint az, ha beléphet kedvenc produkciójának világába – és ha ezt nem is teheti meg a szó szoros értelmében, az azokban látott fogásokkal talán enyhítheti a hiányt. Úgyhogy ha még hiányzik egy ajándék így karácsony előtt, ezt ajánljuk beszerzésre, mert garantált siker – saját tapasztalatból beszélünk.

filmek terítéken
Forrás: Tuza Dorottya

Az eredetileg desszertséfként dolgozó Rea Binging With Babish névvel indított Youtube-csatornát évekkel ezelőtt (a Babish nevet Az elnök emberei sorozatból vette), ahol videóra vette, hogyan készíti el a filmtörténet ikonikus fogásait. A csatorna akkora siker lett, hogy Rea nem volt rest, és könyv formájában is megjelentette a recepteket, nem felejtve ki belőle humorát és hasznos vagy épp haszontalan, de szórakoztató megjegyzéseit sem. Utóbbiakból kiderül például, hogy „szarrá égette a kezét a sült szódabikarbónával, úgyhogy ne nyúlj hozzá, amikor kiveszed a sütőből„, hogy A kópéban (Elf) látott kreálmányhoz kapcsolódó „vattacukor-falatka volt a műsor történetében legnehezebben beszerezhető alapanyag” és az is, hogy mely receptek felvétele történt egy fájdalmas szakítás után. A könyv hangulata így tehát pontosan olyan, mint amilyen érzés a Youtube-csatornát nézni, hiszen süt belőle a séf közvetlensége, aki néhány oldalt tetoválásainak is szentelt.

A könyvhöz Jon Favreau színész, a Vasember 1-2 és A séf rendezője írt előszót, melyben így méltatja Reát és kreációit:

Azonfelül, hogy kiemeli a filmekből azokat a részeket, amikor minden összeáll, Andrew még azt is képes átadni a nézőinek, hogyan élhetik meg a valóságban ezeket az élményeket. Nemcsak arra buzdítja a közönségét, hogy kattintsanak a következő videóra, hanem arra is, hogy kapcsolják ki a képernyőt, vágjanak bele, tanuljanak, és kerüljenek közel igazi emberekhez a való életben.

Borítókép forrása: Tuza Dorottya