Csodás zárása szeptember első teljes munkahetének ez a fehércsokis-narancsos sajttorta. Isteni finom, nem bonyolult az elkészítése, és egy óra alatt megvan, a többit elintézi magának a hűtőben. Kell ennél több?
Hozzávalók:
- 42 dkg édes keksz
- 17 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 75 dkg mascarpone
- 2,8 dl tejszín
- 2 tasak habfixáló
- 3 evőkanál porcukor
- 10 dkg fehércsokoládé
- 7 dl narancslé
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 1 evőkanál cukor
Elkészítés:
Első lépésként a kekszet morzsányira töröm (ezt legegyszerűbben húsklopfolóval, vagy darálóval lehet megoldani). Összedolgozom a morzsát a puha vajjal, és egy 26 centiméteres kapcsos tortaformát kibélelek a masszával. Akár egy pohár aljának segítségével érdemes úgy belenyomkodni, hogy a felülete amennyire lehet, egyenletes legyen.
Ezután a torta legfelső rétegét készítem, hiszen hűlnie kell:
Egy lábasban felteszek melegedni 5 dl narancslevet, és a maradék két deciben elkeverem a két tasak vaníliás pudingport és a cukrot, majd amikor forrás közelében van a narancslé, hozzáöntöm az édesített pudingporos levet. Addig kevergetem, míg be nem sűrűsödik. Ha megvan, leveszem a tűzről és hagyom hűlni.
A ,,középrész”
A második réteghez vizet forralok egy kisebb lábasban, majd egy még kisebb lábast helyezek fölé úgy, hogy az alja ne érjen bele a forrásban lévő vízbe. A felső lábasba teszem a kockákra tördelt fehércsokoládét (fontos, hogy jó minőségű legyen, mert különben csomós és kenhetetlen lesz) és pár perc alatt folyóssá olvasztom. Picit magára hagyom, eközben egy nagyobb tálba borítom a mascarponékat, porcukorral ízesítem, és hozzákeverem a csokoládét. A sajtkrém eleinte nehezen adja magát, de a végére kellemes, krémes állaga lesz.
A tejszínt felverem (igény szerint habfixálót is teszek hozzá) és óvatosan belekeverem a mascarponés-fehércsokis krémbe.
Elegyengetem a kekszréteg tetején, erre mehet az eközben kihűlt narancsos réteg.
Egy éjszakára hűtőbe teszem, másnap tálalom.
Tipp:
Kiválóan illik hozzá a fehérbor, akár aszú, Irsai Olivér, vagy egy savanykásabb fajta, mert kiválóan kiegészíti az édes-krémes narancsos ízvilágot.