Barion Pixel Európai Hidak 2023 – A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös fesztiváljának keretein belül idén Róma érkezik Budapestre – Coloré

Európai Hidak 2023 – A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös fesztiváljának keretein belül idén Róma érkezik Budapestre

2023. 06. 27.

Az Európai Hidak nevet viselő tematikus fesztivál 2013-ban indult, idén a fókuszban Róma és az olasz kultúra áll majd.

A szeptember 22-től 27-ig tartó Európai Hidak eseménysorozat ezúttal is klasszikus és világzenével, irodalmi esttel és kihagyhatatlan filmekkel várja az érdeklődőket. Lássuk, mire számíthat majd, aki ellátogat a tízéves fennállását ünneplő fesztiválra, mely idén is Müpa és a BFZ közös eseménye lesz:

  • A salentói muzsika egyik legjelesebb képviselője, a hagyományost az újjal mindig briliánsan ötvöző Antonio Castrignanò koncertje nyitja, így a szívmelengető olasz dallamokra éhes közönség már rögtön az első napon elmerülhet Puglia déli régiójának pompás zenéjében.
  • Fellép a fesztiválon a jazz olasz állócsillaga, a jellegzetes, simogató alt hangjáról ismert Roberta Gambarini, aki az idén jubileumi, 25. évadát ünneplő Budapest Jazz Orchestrával ad műsort – ízig-vérig olasz–magyar koprodukciónak lehetünk tehát tanúi.
  • Márai Sándor élete és munkássága sok szállal kapcsolódik a festői Itáliához, nem csoda hát, hogy az olasz–magyar kulturális összefonódás egyhetes ünnepén az ő műveit bemutató irodalmi estre is sor kerül. Az érdeklődők a Márai Olaszországa címet viselő műsorban neves vendégekkel, valamint Földeáki Nóra és Darvasi Áron színművész közreműködésével, mediterrán tájakra röpítő zenei részleteket hallgatva járhatják körül, milyen hatással volt az íróra és életművére az olasz életérzés.
  • A fesztivál társszervezője, a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar az eseménysorozat keretében rendhagyó együttműködésre készül. Az első részben Liszt II. (A-dúr) zongoraversenyét és legismertebb magyar rapszódiáját, míg a másodikban Bartók egyik legkedvesebb művét, A csodálatos mandarint felvonultató hangversenyeken a Duda Éva Társulat működik közre. A szemnek és fülnek egyaránt sokat ígérő koncerteken a cimbalom, a zongora és a kortárs mozgásszínház is fontos szerepet kap, valódi összművészeti élménnyel ajándékozva meg a nézőket.
rómának szeretettel európai hidak 2023
Penelope Cruz a Rómának szeretettel-ben (2012)
  • A fesztivál keretében Rómához köthető filmalkotások sora várja mindazokat, akik vásznon néznék vagy néznék újra (akár sokadszor) kedvenceiket Fellinitől Woody Allenig, Sorrentinótól Wylerig.
  • A záróeseményen a világ egyik legrégebbi zenei intézménye, a római Santa Cecilia Akadémia 1908 óta létező zenekara, a Cantemus Ifjúsági Vegyeskar és Zsilka Alan orgonaművész közreműködésével megvalósuló koncerten, Liszt és Respighi Róma ihlette művei csendülnek fel. Az est karmestere Fischer Iván.

Bővebb információ ezen a linken található.

Borítókép: A Budapesti Fesztiválzenekart Fischer Iván vezényli. Forrás: Marco Borggreve