Barion Pixel Elementáris erővel hat az Equus a József Attila Színház színpadán – Coloré

Elementáris erővel hat az Equus a József Attila Színház színpadán

2023. 10. 13.

A József Attila Színház színpadra állította az Equus című drámát, amit nemcsak a benne játszó színészek, hanem a nézők sem fognak soha elfelejteni!

Peter Shaffer Equus című darabja a József Attila Színház deszkáit is felszántotta, mégpedig nem is akárhogyan! Már-már a zsigerekig hat a színpadi látvány, és a színészi játék éppúgy lehengerlő!

Az 1973-as darab egy pszichiáter és egy fiatal fiú kapcsolatát meséli el, melynek során próbálják feldolgozni a fiú lovakhoz való megmagyarázhatatlan vonzalmát. A szerző valós eseményekre alapozta drámáját, ugyanis ténylegesen hallott egy hírt, miszerint egy 17 éves fiú megvakított hat lovat. Shaffer nem járt utána a bűncselekmény részleteinek, hanem tovább szőtte a történetet, és egy fiktív esetet vázolt fel arról, hogy mi válthatta ki a fiúban, hogy ilyesmire vetemedjen.

Equus a színpadon

A darab középpontjában Alan Strang (Fekete Gábor) és pszichiátere, Dr. Martin Dystart (Fila Balázs) állnak. Fila Balázs higgadt bölcsességgel formálja meg a kiégés határán álló pszichiátert, aki amellett, hogy másoknak segít lelki traumái feldolgozásában, a sajátjain képtelen túllépni. Nincs is ideje rá, mert betoppan az életébe Alan Strang, aki feladja neki a leckét: rá kellene jönniük arra, hogy mégis mi idézte elő a fiúnál, hogy hat ló szemét kiszúrja. Fekete Gábor elképesztően bánik szerepével: akárcsak a ló kantárját a lovas, visszafogja vagy épp elereszti karakterét, és ha elereszti, kő kövön nem marad! Egyszerre sajnáljuk és félünk tőle, értjük és nem értjük motivációit. Szüleit Fehér Anna és Zöld Csaba személyesítik meg, s ahogy halad a darab, a karaktereik úgy válnak egyre erősebbé.

A hatást csak fokozza a dobszó és a táncosok ritmusos mozgása, ami olyan hangulatot teremt, hogy az ember egyszerre menekülne a helyzetből, és maradna is, hogy tovább nézhesse. Elrettentő és egyben csodálatos pillanatokat élhet át a néző, ami nemcsak a színészeknek és a tánckarnak, hanem a rendezőnek, Hargitai Ivánnak is köszönhető.

A stúdiószínpadra tervezett előadás különlegessége, hogy a Nagyszínpadon látható, hiszen egy ilyen volumenű darabhoz nagy tér szükséges. Ez már csak a lovak miatt is így van, akik megjelenésében nagy szerepe van a jelmeztervezőnek, Papp Janónak.

Az Equus nem a legkönnyebb darab, ekképp írni sem a legkönnyebb róla. Tipikusan az a színházi előadás, amit meg kell néznünk ahhoz, hogy megértsük a megérthetetlent.

Nyitókép forrása: József Attila Színház