Kóstoltál már eredeti, házi csipkelekvárt? Szarvaskőben holnap megteheted!

2022. 10. 21.

Egészséges, finom és házi – a csipkebogyóból készült lekvárt évszázadok óta használják immunerősítésre. Szarvaskőben most te is beszerezhetsz egy-két üveggel.

Egri lányként gyakran jártam Szarvaskő felé, amikor anyával a Bükk-hegység felé vitt az utunk, így nem ritkán futottunk bele a Csipkebogyó Fesztiválba, amit minden ősszel megrendeznek a településen. Szarvaskő persze fesztivál és különösebb nélkül is megér egy látogatást, hiszen hazánk egyik legszebb fekvésű faluja fölé egy várrom magasodik, középen patak szeli át, oldalról pedig meredek sziklák keretezik – ugyan én “megszoktam” a látványt az alatt a tizennyolc év alatt, amíg otthon laktam, mindig örülök, ha turistamagazinokban és beföldi úticélokat ajánló honlapokon tűnik fel a neve.

szarvaskő csipkebogyó fesztivál
Szarvaskő igazi gyöngyszem. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Az október 22-ei Csipkebogyó Fesztivált azonban nem érdemes kihagyni, hiszen a falu lakói bemutatják majd a helyi hagyományok szerint készülő csipkelekvár főzését, és természetesen vásárolni is lehet majd a termékekből. A csipkebogyó a vadrózsa áltermése, tele van C-vitaminnal, de A-, B1-, B2-, és K-vitamin is található benne. Nem véletlenül szoktak csipketeát ajánlani megfázásra és immunerősítésre, a házilag készült csipkelekvárban pedig több hatóanyag van, mint egy-egy doboz bolti csipketeában. A lekvár mellett helyi kézműves termékek vásárára is számíthatunk, és aki nem biztos benne, hogy szereti a belőle készült lekvárt, az vásárlás előtt kóstolót is kap belőle.

A lekvárfőzés mellett az Ófaluban és az Állomáskertben reggeltől estig programokkal készülnek a szervezők. Míg előbbi a megnyitó beszédeknek és fúvószenekarok előadásainak nyújt majd helyszínt, az Állomáskert az operettek, népdalok és bűvészmutatványok kedvelőit örvendezteti majd meg. A kisebbeknek is lesz műsor a Lóci Színpadon, valamint ugrálóvárat, népi játékokat, pónilovaglást is találunk a helyszínen.

Az aktív pihenésre vágyókat pedig a Szarvaskői Tanösvény túrája várja, mely ugyancsak az Állomáskrettől indul három alkalommal ( reggel 9-kor, délben és fél háromkor). A közepes nehézségű túrához túracipő ajánlott, a nagyjából két óra alatt pedig a résztvevők megismerhetik Szarvaskő geológiáját, növény- és állatvilágát.

A rendezvény díjtalan, csak érdemes időben érkezni a parkolóhelyek korlátozott száma miatt. Szarvaskő faluja pedig Budapestről az M3-as autópályán közelíthető meg a legjobban, Egertől mindössze 15 perc autóútra található északra a 25-ös úton.

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix