Barion Pixel A gyilkos járat: Brad Pitt újra a régi fényében ragyog David Leitch elborult akció komédiájában – Coloré

A gyilkos járat: Brad Pitt újra a régi fényében ragyog David Leitch elborult akció komédiájában

2022. 12. 14.

Régóta szomjazunk már egy olyan kaliberű filmre, amely hosszú játékideje ellenére sem ereszti el a figyelmünket. David Leitch ex-kaszkadőr első alkotása nemcsak, hogy megugorja ezt a lécet, de történetszövésében magasan veri az akció komédia nagymesterét, Quentin Tarantinót.

Noha az utóbbi időben inkább magánélete, semmint nevezetes alakításai voltak a középpontban, úgy fest, az 58 éves Brad Pitt még mindig tud meglepetéseket okozni. Bár a Volt egyszer egy Hollywood… jelentette számára a visszatérést az A-kategóriás színészek közé, legújabb filmje, A gyilkos járat (Bullet Train) sem marad el Tarantino alkotásától, mi több, David Leitch filmje bőven le is körözi azt.

A gyilkos járatról dióhéjban

Meglepően egyszerű felütéssel indul Zak Olkewicz forgatókönyvíró agyszüleménye, A gyilkos járat: egy Ladybug (katica) fedőnevű, szakmájából kiábrándult bérgyilkos (Brad Pitt) új megbízást kap, amikor a Tokióból Kiotóba tartó vonatról el kell lopnia egy pénzzel teli aktatáskát. Természetesen azzal nem számol, hogy rajta kívül számos rosszfiú utazik még a vonaton, így például a Lemon (citrom) fedőnevű bérgyilkos (Brian Tyree Henry) és fivére, Tangerine (mandarin, Aaron Taylor-Johnson), majd megállónként újabb és újabb kétes alakok szállnak fel a vonatra, így például Zazie Beetz, a hírhedt méregkeverő darázs vagy Andrew Koji, az exyakuza tag. 

A fantasztikusan castingolt társaság csakhamar kusza kapcsolatok és gyilkosságok hálójába keveredik, mindezt azonban nem a megszokott, unalmas, lineáris történetmesélésnél megszokott módon teszik: a történet eredeti írója, Kotaro Isaka gondoskodott arról, hogy egy percig se unatkozzunk a több, mint két és félórás játékidő alatt. 

Brad Pitt, a rezignáló katica

Persze, nemcsak a fantasztikus történetszövés, hanem a színészek és a rendező is a legjobbjukat hozzák a nagyjából 90 millió dolláros (jelenleg 35,5 milliárd forint) büdzséből készült filmben. Leitch és Pitt ugyanis nem most találkoztak először, hiszen a Harcosok klubjában Leitch volt a színész kaszkadőre, de a Trójában és a Mr.&Mrs. Smith-ben is segítette Pitt felkészülését. 

Brad Pitt, A gyilkos járat, David Leitch
Nem ez volt az első alkalom, hogy Brad Pitt David Leitch-csel dolgozott együtt. Kép forrása: Northfoto

Valószínűleg ennek, s Leitch tapasztalatának köszönhető, hogy A gyilkos járat összes harcjelenete olyan, mint egy jól koreografált tánc, egyetlen felesleges mozdulat sem érzékelhető a jelenetek közben, sőt, még egy-egy durvább dulakodás is a japán harcművészethez méltó szépséggel is bír. 

„Érkezett egy telefonhívás, aztán megkaptam a forgatókönyvet és szembesültem vele, hogy Leitch rendezi. Ez annyira csodás, afféle keretes szerkezet-szimmentria a karrieremben, hogy nem hagyhattam ki a lehetőséget” 

– áradozott Pitt a munkáról egy vele készült interjúban

Ugyan a kritikusok fenntartásokkal fogadták a filmet (a New York Times  szerint például nem annyira japán, mint amennyire annak kellene lennie), a közönség „tárt karokkal fogadta” Leitch mesterművét: az imdb-n 7,3-ra, a Rotten Tomatoes-on 76%-ra értékelték az alkotást. 

A Brad Pitt főszereplésével készült A gyilkos járat december 2-től megtekinthető Magyar Telekom FilmPremier és a Vodafone Filmtár szolgáltatásaiban, ezen kívül az AppleTv+-on és a Googley Play kínálatában is elérhető. 

Források: ITT