Barion Pixel Börcsök Enikő emlékkiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban – Coloré

Börcsök Enikő emlékkiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban

2022. 07. 05.

Június 18-án nyílt meg a Bajor Gizi Színészmúzeum Börcsök Enikő előtt tisztelgő tárlata, mely jövő februárig látható.

Börcsök Enikő 2021. január 28-án, az 53. születésnapján hunyt el. Mindennapjait megnehezítette vesebetegsége, ám ebből nézőként semmit nem vettünk észre: munkáját mindig alázattal, problémáit hátrahagyva végezte.

A Vígszínház művésze 1991-ben kezdte pályáját: a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszotta első szerepeit, majd 1994-től a Vígszínház társulatát erősítette. Élete végéig hűséges maradt színházához, mert úgy gondolta, nincs ahhoz fogható, mint amikor az ember fellép a Vígszínház színpadára. Nemcsak a színpadon alkotott maradandót, hanem filmekben és sorozatokban is, így láthattuk az Üvegtigrisben, a Zárójelentésben és a Válótársakban is. A külföldi filmekben szinkronhangként voltak emlékezetes alakításai, leginkább akkor, amikor Melissa McCarthy-t szólaltatta meg, akihez hangja teljes mértékben hozzánőtt.

Munkáját többek közt Jászai Mari-díjjal jutalmazták, de a Halhatatlanok Társulatában is örökös tag.

Börcsök Enikő Erzsébetként a Stuart Máriában  2005-ben / Kép forrása: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Börcsök Enikő Erzsébetként a Stuart Máriában 2005-ben / Kép forrása: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Börcsök Enikő – a kiállítás

A kiállításon Börcsök Enikő életútját járhatjuk végig, melyekben fényképek és személyes tárgyak vannak segítségünkre. Több előadásrészlet is látható, továbbá olyan dokumentumok, melyek ezt megelőzően nem kerültek nagyközönség elé.

A tárlatot Kútvölgyi Erzsébet nyitotta meg június közepén, a színművész örömmel fogadta el a felkérést, hogy megemlékezzen kollégájáról, aki munkája mellett is szánt rá időt, hogy segítse az embereket. Kétszeres vese-transzplantáltként a Vese Program nagykövete volt, hogy hitet adjon másoknak: együtt lehet élni az állapottal.

Nyitókép forrása: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet