Február 19-ig még beleshetsz az emberi testbe az Etele Plázában – Body Worlds kiállítás

2023. 01. 17.

Budapest XI. kerületében az Etele Plázában nyílt meg novemberben a Body Worlds kiállítás, mely bejárta az egész világot.

Az emberi test titkait bemutató Body Worlds nem az első ilyen témájú kiállítás Budapesten, azonban a szervezők beszámolója alapján ez az eredeti, mely 1995 után végre megérkezett hozzánk is. Az úgynevezett plasztinációs eljárással megőrzött, valódi testrészeket és emberi testeket bemutató tárlat a Heidelbergi Egyetem professzorához, Prof. Dr. Gunther von Hagens nevéhez fűződik.

 A Body Worlds-öt február 19-ig az Etele Plaza harmadik emeletén találjuk, több mint 1200 négyzetméteren csodálhatjuk meg “mennyire bonyolult, de egyben tökéletesen megalkotott világ az emberi szervezet“.

Amsterdam,,netherlands, ,july,2,,2016,:,view,of,human
Body Worlds kiállítás Hollandiában 2016-ban. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Hogy indult a Body Worlds?

Az anatómus által feltalált plasztinációcélja a test megőrzése oktatási célokra – minden eddiginél részletesebben. A plasztinált testek szárazak, szagtalanok és tartósak, ezáltal különösen értékes oktatási eszközökként szolgálnak nem csak az egészségügyi szakemberek, hanem a szélesebb nyilvánosság számára is.” A folyamat során először tartósítják és anatómiailag boncolják a testet, majd eltávolítják belőle a vizet és a testzsírt, ezután folyékony polimer fürdőbe helyezik, mely során az aceton elpárolog, elhagyja a sejteket, helyére polimer kerül. Ezt a lépést mesterséges behatolásnak nevezik, melyet az elhelyezés szakasza követ, ami azt jelenti, hogy vákuumos behatolással a test még szabadon pozicionálható. “Ilyenkor minden egyes anatómiai struktúra megfelelően beállításra és rögzítésre kerül drótok, tűk, bilincsek és habtömbök segítségével. A pozicionálás sok anatómiai ismeretet és kiemelkedő esztétikai érzéket igényel. Ez a lépés hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat.” Az utolsó lépés a megkeményítés, a folyamat pedig nagyjából 1500 munkaórát igényel és egy évig is eltarthat.

Az anatómiai ismeretek fejlesztése mellett a kiállítás célja továbbá “a tudatos életre ösztönzés, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk egészségünkre, felismerjük fizikai potenciáljainkat, korlátjainkat, és elgondolkodjunk azon, mit jelent embernek lenni. ” Megnézhetjük, hogy festenek az egészséges szervek és a betegek, hogy működnek az izmok, hogy festenek testrészeink belülről.

Van lehetőség iskolai csoportok kedvezményes jegyvásárlására és tárlatvezetésre is, jegyeket pedig ezen a linken vásárolhatunk.