Barion Pixel Az Amigos a gyermekekért Alapítvány egyetemistái nyelvi foglalkoztatókönyvvel segítik a kórházban lábadozókat – Coloré

Az Amigos a gyermekekért Alapítvány egyetemistái nyelvi foglalkoztatókönyvvel segítik a kórházban lábadozókat

2023. 05. 03.

Világraszóló kalandokat ígér az Amigos a gyerekekért Alapítvány foglalkoztatókönyve: a lelkes egyetemisták ugyan első sorban a kórházban gyógyuló gyerekeknek készítették a nyelvi kalauzt, de az éppoly tanulságos lehet egészséges társaik és azok szülei számára is.

Nem mindennapi kalandra invitálja olvasóit az Amigos a gyermekekért Alapítvány foglalkoztatókönyve: az útlevéllel és matricákkal felszerelt kötet úgy mutatja be az Egyesült Királyságot, Portugáliát, Hollandiát, Ausztriát, Olaszországot, Jordániát és Ausztráliát, ahogy korábban egyetlen alkotás sem: az alapvető, nyelvi fordulatok, nevezetességek és gasztronómiai fogások mellett könnyű felhasználhatóságot és önfeledt perceket ígér a lábadozó olvasóknak, akiknek mindennél nagyobb szükségük van a (belső) utazásra. 

Egy világraszóló felfedezés: az Amigos a gyermekekért Alapítványról

Évek óta a játékos nyelvtanulással próbálják feledtetni a hétköznapok fájdalmas momentumait a kórházban ápolt gyerekekkel az Amigos a gyerekekért Alapítvány egyetemista önkéntesei. Az eredetileg 11 főből álló csapat a Tűzoltó utcai II. Számú Gyermekklinikán kezdte el karitatív tevékenységét, amely azzal az egyszerű alapötlettel indult, amely szerint a hosszú ideig kórházi kezelésre szoruló gyerekeknek (is) jól jönne egy barát, azaz Amigo. 

Amigos A Gyermekekért Alapítvány
Az Amigos a gyerekekért Alapítvány 2016 óta működikKép forrása: Orbán Orsolya/Kolibri Kiadó

„Az Amigos a gyermekekért Alapítvány Amigói nyolc éve látogatják a kórház falait, ezalatt nagyon sok közös történet született a gyerekekkel. Sikernek éljük meg azt is, ha egy zárkózottabb gyereknél elérjük, hogy játsszunk le egy-két UNO-t, vagy netalántán tanuljunk meg tízig elszámolni spanyolul… De arra is volt már példa, hogy Amigók segítettek felkészülni az érettségire, közösen programoztak, matekoztak, és ami talán a legnagyobb visszajelzés, hogy már olyan Amigónk is van, akit anno a kórházban ismertünk meg” – összegzi karitatív tevékenységüket Sayej Petra, az Amigos Könyv projektmenedzsere.

A rohamosan fejlődő szervezet 2016-ban vált alapítvánnyá, s mostanra már nem csak Budapesten, hanem vidéken (Szeged, Pécs, Debrecen, Szombathely) is gyakorolják tevékenységüket. „Célunk, hogy rövid időn belül az összes magyarországi onkológiai központban jelen legyünk, ebből már csak Miskolc hiányzik. Hosszú távú célunk, hogy egy nap minden beteg gyerek mellett legyen egy Amigo Magyarországon és külföldön is.”

A foglalkoztatókönyvről dióhéjban 

Az Egy világraszóló felfedezés – Nyelvi Kalauz Kalandoroknak 1. című kötet az Amigos a gyermekekért Alapítvány negyedik kiadványa: a gyerekek Matyi kalandorral járhatják végig a már felsorolt országokat. A könyv felépítése az újszerű útikönyvekhez hasonlítható: az alapvető információk (az adott ország fővárosa, hivatalos nyelve, pénzneme stb.) rövid ismertetése után olyan, életszerű tudnivalókkal lehetnek gazdagabbak az olvasók, mint a legfőbb, gasztronómiai fogások (Ki gondolta volna, hogy a manszaf Jordánia nemzeti étele?), leggyakrabban használt szleng kifejezések (Hollandiában például „bikoe”-ként emlegetik a biciklit.), a legfontosabb hagyományok és ünnepnapok vagy a legjelentősebb történelmi személyek (Ki gondolta volna, hogy Portugáliában még mindig áhítattal emlegetik Tengerész Henriket?). 

A kaland azonban nem áll meg az információmegosztásnál: foglalkoztatófüzet révén az Amigók feladatokkal zárják az egyes fejezeteket, amelyben a gyerekek kamatoztathatják az országról megszerzett tudásukat. Az egyetemisták nem rugaszkodtak el a valóságtól: bizonyos információkhoz az internet segítségét ajánlják. Üdvözlendő a hozzáállásuk, hiszen ezáltal nem csak a megfelelő keresési metódusra vezetik rá a digitális bennszülött generációt, de időtöltésnek sem utolsó a netes szörfölés. 

„Akinek már volt lehetősége kezébe venni a könyvet, észrevehette, hogy hátul, a könyv fülecskéjében található egy útlevél, ami pár extra országot tartalmaz: ezek a következő kötetben jelennek majd meg. A világraszóló felfedezés II-ben kilenc új kultúrát és nyelvet mutatunk be, melyekhez már el is készítettük a nyersanyagokat,” – nyilatkozta a folytatásról Somogyi Brigitta Amigo.

A kötet a Kolibri kiadó gondozásában, Varsányi Orsi elbűvölő illusztrációival jelent meg. A foglalkoztatókönyv kereskedelmi forgalomban, 4.999 forintért megvásárolható.

Borítókép forrása: A szerző saját fotója