Miért szeretünk kórházsorozatokat nézni?

Vészhelyzet, Doktor House, Grace klinika – íme néhány a nálunk is igen népszerű kórházsorozatok közül. Te is ismered őket, ugye? Mi az oka annak, hogy évtizedek óta nézők millióit szögezik a képernyők elé világszerte?

Ha én lettem volna az a rendező vagy producer, akihez beállít egy forgatókönyvíró az első kórházsorozat ötletével, könnyen lehet, hogy elutasítom. Halál, vér, az orvosok munkájának nyers és kiábrándító realitása, az érthetetlen orvosi zsargon… amúgy is, ki akarja nézni a fájdalmat és a szenvedést?

Nem is tévedhettem volna nagyobbat. Az elmúlt évtizedek megmutatták, hogy egy jól elkészített kórházsorozattal nem lehet hibázni, az emberek rajonganak értük. Az egyik nagy klasszikus, az 1994-ben indult Vészhelyzet például 2009-ig futott, 15 évadot élt meg. Összesen 116 díjat kapott, köztük 23 Emmyt. Vajon mi lehet ennek a népszerűségnek az oka?

Drámai helyzetek sorozata

A kórházsorozatok népszerűségét is több tényező magyarázza. Az emberi szervezet elve lenyűgözően érdekes, ráadásul a kórházakban sok-sok dráma játszódik le. Az orvosok élettel-halállal kapcsolatos döntéseket hoznak, az emberek pedig szenvedéssel, fájdalommal küzdenek. Megtapasztalják családtagjaik, barátaik segítségét, támogatását vagy az elhagyatottság érzését, átértékelik, mi fontos az életben. Ráadásul a kórház dolgozói a szervezeti hierarchiájának is részei, úgyhogy tovább színesíti a képet a karriervágy, az intrikálás és persze a szerelem.

A fordulatok alkalmasak arra, hogy folyamatosan magas szinten tartsák a feszültséget, és ezzel megtartsák a figyelmünket. Egy kórházsorozatban minden kelléke megvan a jól működő drámának: izgalmas, érzelmeket vált ki, váratlan.

Ismerős helyzetek

A témák valóban izgalmasak, de van még egy közös vonásuk: olyan hétköznapi problémákról beszélünk, amiket mindenki ismer. Tudunk hozzájuk viszonyulni, van véleményünk, állás foglalunk valamelyik oldalon. Ez nem olyan, mint az atomfizika vagy a bélyeggyűjtés.

Vannak, akik kukkolásnak nevezik, de több szakértő szerint másról van szó. Szeretjük nézni, ahogyan az emberek olyan problémákkal találkoznak, amikkel egyszer talán mi is szemben találjuk magunkat. Ha pedig felteszik a kérdéseket, valahogyan válaszolunk rájuk. A hétköznapokban nem dilemmázunk az élet és a halál nagy kérdésein, de egy-egy elgondolkodtató epizód megnézése közben esetleg igen.

Focus,on,the,hand,of,a,patient,in,hospital,ward
Ismerős helyzetekkel találkozunk a képernyőn / Fotó: Shuttersstock / PuzzlePix

A sorozatok gyakran olyan témákat is felvetnek, amikről általában nem beszélünk, mint például a mentális betegségek kérdése, a családon belüli erőszak, a kórházi ellátás ára. Érdekes, hogy a legnagyobb reakciót kiváltó részek több kórházsorozat esetében éppen ezek voltak.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

100 km/h-t meghaladó széllökésekre készülhetünk