Barion Pixel A Játékszínben adnak Virágot Algernonnak – Coloré

A Játékszínben adnak Virágot Algernonnak

2022. 04. 17.

Tényleg minden az intelligencia? Melyik a fontosabb, a tudás, vagy a személy, aki mögötte van? Virágot Algernonnak a Játékszínben.

Daniel Keyes amerikai író 1966-ban jelentette meg Virágot Algernonnak című regényét Charlie Gordonról, aki meglett férfi, de értelmi fogyatékossága miatt képességei egy hatéves gyerekével egyeznek meg. Egy pékműhelyben dolgozik, ott vannak csak barátai – akik egyébként mindig kinevetik, de ezt ő nem veszi észre – , emellett pedig Miss Kinnian óráira jár, és minden vágya, hogy okos lehessen. Ekkor jön a képbe a két orvos, Dr. Richard Nemur professzor és Dr. Jay Strauss sebész, akik kifejlesztettek egy eljárást, amivel megnövelhetik az értelmi fogyatékossággal élők intelligenciaszintjét, vagyis „normális embert” faragnának Charlie-ból. A férfi persze nagy lelkesedéssel jelentkezik a cseppet sem veszélytelen kísérletre, és annak eredménye megváltoztatja az egész életét – de vajon jó ez neki?

Játékszín Virágot Algernonnak
Forrás: Játékszín

A fogyatékossággal élők filmen, színpadon való megjelenítése mindig érzékeny téma, de a Játékszín feldolgozásában, melyet Horgas Ádám rendezett, egy pillanatig sem tekintünk lesajnálóan Charlie-ra. Az őt alakító Szervét Tibor nem túlozza el a tétova mozdulatokat, nem csinál komikumot szereplőnk kissé elmosott beszédéből. Színésztársai pedig egyszerre több karaktert is alakítanak, méghozzá zseniális érzékkel – van, hogy három másodperc telik el két jelenet között, és Papp János Nemur professzorként lép ki a színből, hogy aztán egy lélegzetvételnyi idő alatt Gimpyként térjen vissza.

Img 6324.original
Forrás: Játékszín

A Játékszín 2015 októberében tűzte műsorára a regény színpadi feldolgozását, melynek Szervét Tibor nemcsak főszereplője, hanem írója is. A főbb szerepekben Lévay Viktória, Papp János, Nagy Sándor, Zsurzs Kati és Szőlőskei Tímea láthatóak. A Virágot Algernonnak története hiába fél évszázados, nagyon is aktuális kérdésre keresi a választ – tényleg minden az intelligencia? Melyik a fontosabb, a tudás, vagy a személy, aki mögötte van?