Barion Pixel 32. Budapest Borfesztivál: Dél-Amerika és Magyarország borainak színe-javával kezdődik az ősz a Budavári Palota teraszain – Coloré

32. Budapest Borfesztivál: Dél-Amerika és Magyarország borainak színe-javával kezdődik az ősz a Budavári Palota teraszain

2023. 09. 06.

Magyar és Dél-Amerikai borkülönlegességekkel, a hazai Michelin-csillagos éttermek színe-javával és szórakoztató programokkal várják idén a bor szerelmeseit a 32. Budapest Borfesztiválon szeptember 7-10. között. Az eseménynek ismételten a fővárosunk egyik jellegzetes pontja, a Budavári Palota teraszai adnak otthont.

Ugyan véget ért a nyár, de a jó időnek hála, korántsem kell még elbúcsúznunk a szabad ég alatt társaságban eltöltött estékről. A 32. Budapest Borfesztivál idén is a festői Budavári Palota teraszán várja az érdeklődőket, akiknek a hazai ízek mellett ezúttal lehetőségük nyílik a Dél-Amerika három ország területéről származó borainak megkóstolására is. Az idei Borfesztivál támogatója ismételten a SPAR Magyarország, amely 2007 óta elkötelezett híve a magyar agrárium legkiemelkedőbb borászati produktumainak. 

32. Budapest Borfesztivál: borban az igazság? 

Feltörekvő, hazai borászatok és Dél-Amerika zászlóhordózó borai alkotják a 2023-as Budapest Borfesztivál magját. A Dél-Amerikai kontinensről három ország 12 borászata érkezik hazánkba, hogy felvonultassák nemzetük különböző tételeit: köztük a tengerszint felett háromezer méter magasan termesztett szőlőből készült argentin borokat, chilei borkülönlegességeket, de a kevésbé ismert Brazíliából és Uruguayból is érkeznek majd izgalmas tételek. 

A vörösborok elkötelezett híveinek érdemes lehet például kipróbálni egy, az Andok oldalából származó Malbecet vagy az Atlanti óceán partjáról eredő Tannatot. A fehérborok kedvelői ugyanakkor nyugodt szívvel válogathatnak az ínycsiklandozó Sauvignon blanc-ok, Chardonnay-k és Pinot grigio-k között. 

32. Budapest Borfesztivál, Budapest Borfesztivál
Kép forrása: SPAR.hu/sajtó

Természetesen hazai borászatok is képviseltetik magukat a 32. Budapest Borfesztiválon: a VinAgora Felfedezettek standjánál például csütörtökön és pénteken a Dominium Pincészettel találkozhatunk, míg szombaton és vasárnap Káli Balázs prezentálja majd a sokak által kedvelt Balaton-felvidéki ásványos borokat. Szintúgy velünk lesz a Felfedezettek standjánál a Tokaj-Hegyaljai Szalóczi Pincészet, akik a VinAgora ezüstérmes Furmint-Hárslevelű házasításukkal érkeznek a porondra. 

Természetesen a „régi motorosok” közül is találkozhatunk a szakma krémjével: a teljesség igénye nélkül részt vesz a Budapest Borfesztiválon az Etyek-Budai borvidékről származó Nyakas Pince, a balatonboglári Bujdosó Szőlőbirtok, a zalai Kányaváry Borbirtok, a Balatonfüred-Csopak környékéről származó Villa Gyetvai Borbirtok, a tokaji illetőségű Budaházy Fekete Kúria Pincészet és a villányi Matias Borászat is. 

Mit nekünk borkorcsolya… 

A borkülönlegességek mellett a Gourmet Udvar kínálatára is érdemes lesz egy pillantást vetni: a gasztro mágusok ugyanis a magyar és az egzotikus ízek kedvelőinek is tartogatnak meglepetést! A hazai ízek rajongói például megkóstolhatják a Dr. Ignácz Kolbász Manufaktúra hidegtáljait és házi tepertőját, de ehetnek a Máltai Manufaktúrahazai, prémium alapanyagokból készült, különleges grillzöldséges csigájából vagy fahéjas-szilvás rózsatornyából is. 

32. Budapest Borfesztivál, Budapest Borfesztivál
Kép forrása: SPAR.hu/sajtó

A tengeri herkentyűk kedvelői többek között osztrigát is falatozhatnak az Osztrigasommelier standjánál, míg az XXL Cateringnél lazacot és hozzá készített, ropogós salátaválogatást kóstolhatnak. Ami a borkorcsolyát illeti, a klasszikus sajttálakban sem lesz hiány a 32. Budapest Borfesztiválon: míg a Raclette by Lili lágyan olvadó francia sajtkülönlegességekkel várja az érdeklődőket, addig a SZEGA-nál a világ legkülönbözőbb sajtjai, valamint olasz és spanyol sonkák közül válogathatunk. 

Persze, az édesszájúak sem maradnak muníció nélkül: a Bolka Desszert Butik helyben sütött császármorzsával, csokoládékülönlegességekkel és bon-bonokkal várja az érdeklődőket. (Az igazi hedonisták kedvéért némi szarvasgombával fűszerezve!)

Persze, a falatok mellett a budapesti gasztronómiai élet igazi nagyhalai is helyet kapnak a 32. Budapest Borfesztiválon, őket a Chef Market Gourmet Udvarban csíphetjük nyakon. A tavalyi, igen sikeres bemutatkozás után idén is találkozhatunk a Yama Budapest Étteremmel, valamint a FELIX Kitchen&Barral, de új belépők is feltűnnek a színen: a Michelin-csillagos 42 Restaurant, a Pavillon de Paris, valamint a Bombay idén először képezik majd a gasztrokultúra magját a Borfesztiválon. 

A Borfesztiválon azonban nem csak vacsorázni lesz lehetőségünk: a Sunday Brunch program vasárnap 11 és 14 óra között kerül megrendezésre a Halászó gyerekek teraszán. Ennek keretein belül kényelemben, fedett VIP területen élvezkedhetünk a dunai panorámában élő zenei háttérrel, miközben óránként a legkülönlegesebb fine dining falatok érkeznek majd az asztalra. (Az igazi luxusélményért a jegyárt tartalmaz egy pohár champagne-t, korlátal vízfogyasztást és egy egész napra szóló belépőt a Mitiszol? Party VIP-be, valamint a Borkult – SPAR VIP sátorba is.)

A 32. Budapest Borfesztiválra a szeptember 7-i, azaz csütörtöki belépőjegyek 7.300, a pénteki és szombati jegyek 7.900, míg a vasárnapiak 6.500 forintért kaphatók a helyszínen, valamint elővételben a rendezvény hivatalos weboldalán. Részletek az esemény Facebook-, valamint weboldalán olvashatók. 

Forrás: 32. Budapest Borfesztivál sajtó 
Borítókép forrása: 32. Budapest Borfesztivál sajtó/Oláh Rita/spar.hu