Barion Pixel Szeretted a Taxit és az Életrevalókat? Nézd meg a legújabb, Európa-szerte díjazott francia, belga alkotásokat a 13. Frankofón Filmnapokon! – Coloré

Szeretted a Taxit és az Életrevalókat? Nézd meg a legújabb, Európa-szerte díjazott francia, belga alkotásokat a 13. Frankofón Filmnapokon!

2023. 02. 15.

Március első két hetében 26 kortárs frankofón alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal, köztük olyan filmekkel, melyeket a Velencei, a Cannes-i, a Berlini és a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjából válogattak.

Az európai filmművészet legjava, francia, belga, kanadai, koszovói, marokkói, román, svájci és tunéziai gyártású produkciók érkeznek március 2-a és 12-e között a 13. Frankofón Filmnapokra – irány hát az Uránia!

Az eredeti nyelvű alkotásokat magyar felirattal vetítő filmnapok másodikán este nyolckor startolnak el, méghozzá a 75. Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmjével, a Csapó! (Coupez!) című vígjátékkal, Michel Hazanavicius ellenállhatatlan alkotása egy viccelődésbe burkolt szerelmi vallomás a Mozihoz. A Cannes-i filmfesztiválon debütált alkotások is érkeznek majd az Urániába, például a Dalva című belga dráma, melyben a 12 éves kislány úgy öltözködik, sminkel, viselkedik, mint egy felnőtt nő. Egy este aztán a családsegítők váratlanul elviszik apja otthonából. Az ugyanitt debütált, majd a spanyol Goya Filmfesztiválon 17 jelölést begyűjtött Szörnyetegek (As Bestas) című francia-spanyol thriller is gazdagítja az esemény kínálatát. A sztori szerint egy francia házaspár, Antoine és Olga már jó ideje egy kis spanyol faluban él, idejüket növénytermesztéssel és romos házak megóvásával töltik, békésen, ám viszonyuk a helyiekkel közel sem idilli – olyannyira, hogy végül az életük is veszélybe kerül.

Frankofón Filmnapok
Jelenet a Szörnyetegek című spanyol-francia thrillerből. Forrás: Frankofón Filmnapok

Ugyancsak Cannesban láthatta először a közönség az Ártatlan (L’innocent) című vígjátékot, melyben Abel bepánikol, amikor megtudja, hogy az anyja egy börtönviselt férfihoz készül hozzámenni. Cannesból Velencébe evezünk: A vád (Les choses humaines) című francia drámát itt mutatták be tavaly, melyben egy aktuális témát boncolgatnak: egy srác megerőszakolt egy lányt. Állítólag. Ki ez a fiú? Bűnös vagy ártatlan? És ki ez a lány? Áldozat, vagy épp bosszút akar állni?

Thumbnail 1 Choses Humaines 5 A Vád
Charlotte Gainsbourg A vád című drámában. Forrás: Frankofón Filmnapok

A Királynők (Reines) című marokkói dráma szintén szerepel a Frankofón Filmnapok kínálatában, az alkotás egy fordulatokban gazdag menekülős road-movie csodálatos tájakon, az Atlasz-hegység vörös szikláitól virágbaborult völgyeken át egészen az Atlanti-óceán partjáig kalauzol minket.

De nemcsak a budapestieknek kedvez a Frankofón Filmnapok, ugyanis március 4. és április 4. között több vidéki városban mutatnak be egy szűkebb válogatást a programból. További információkat a Francia Intézet szolgáltat az eseményről.

Borítókép: Csapó c. film