Barion Pixel Tudtátok, hogy a mesekönyvek világnapjának magyar vonatkozása is van? – Coloré

Tudtátok, hogy a mesekönyvek világnapjának magyar vonatkozása is van?

2021. 04. 02.

Kinek a születése alkalmából tartjuk a mesekönyvek napját, és ki az a híres magyar, aki szintén aznap látta meg a napvilágot?

A legelső gyerekmesének az 1765-ben megjelent „The History of Little Goody Two-Shoes” címűt tartják, mely az angol John Newbery tollából származott. Akkoriban Nagy-Britanniában évente körülbelül ötven gyerekkönyv került kiadásra, ez a szám ma már nagyjából négyszázszorosára nőtt.

gyerek olvas
Forrás: unsplash.com

1967 óta április másodikán tartják a gyermekkönyvek és a meseírás világnapját, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának (IBBY) célja ezzel az ünneppel pedig az, hogy megszerettessék az olvasást a kicsikkel. Minden évben a Tanács más-más tagországa szervezi a világnaphoz kapcsolódó programokat, idén az Egyesült Államokon van a sor. Amikor nincs járvány, felolvasásokat, könyvbemutatókat, gyerek-szülő programokat tartanak ez alkalomból.

De miért is fontos az olvasás? A szórakozáson és a lehengerlő történetek megismerésén kívül fejleszti a koncentrációt és a fantáziát, kiránt a mindennapokból, csökkentheti a stresszt (kivéve, ha krimit olvasunk), javítja a memóriát, gazdagítja a szókincset és persze műveltebbé tesz.

Az IBBY azért pont ezt a dátumot választotta, mert Hans Christian Andersen 1805-ben április 2-án született született. A dán író királyi zenészként kezdte karrierjét, később pedig több tucat művet hagyott az utókorra. Sokan Andersen meséin nőttünk fel, melyek közül a legismertebbek A kis gyufaárus lány, A kis hableány, A rút kiskacsa, A császár új ruhája, és A rendíthetetlen ólomkatona.

A szerencsés véletlen azonban úgy hozta, hogy nekünk magyaroknak még egy okunk van örülni április másodikának, ugyanis Süsü, Mirr-Murr, A nagy ho-ho-horgász „apukája”, Csukás István is aznap ünnepelné a születésnapját. A tavaly februárban, 83 éves korában elhunyt író és költőt élete során Kossuth-díjjal és kétszer József Attila-díjjal is kitüntették, emellett megkapta a Nemzet Művésze címet, valamint számos más irodalmi és kulturális elismerést. A Magyar Rádió egy diákköltők számára meghirdetett versenyén első díjat nyert verseivel, innentől kezdve költő akart lenni. Eleinte felnőtteknek írt, harmincéves kora körül Kormos István költő unszolására és az Andersennel közös születésnap sorsszerűsége miatt kezdett gyerekeknek írni. 1978 és ’85 között ő volt a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője, ezután szabadúszó író lett. Karaktereit rajz- és bábfilmekből ismerte meg több generáció ifjúsága, Pom Pom, Gombóc Artúr, a legkisebb Ugrifüles, Sün Balázs pedig gyerekkorunk részévé váltak, csakúgy, mint Keménykalap és Krumpliorr, akikről film is készült.