Barion Pixel Tudtad, hogy minek az ünnepe április 30-án a Walpurgis-éj? – Coloré

Tudtad, hogy minek az ünnepe április 30-án a Walpurgis-éj?

2021. 04. 30.

Ki volt Szent Walpurga és mi köze a boszorkányokhoz?

A Walpurgis-éj a hatodik században élt katolikus szent, Walpurga (egyes írásmódok szerint Valburga) ünnepéhez kapcsolódik az angolszász nyelvterületeken, különösen Németországban.

Walpurgis,night,,burning,of,the,witches, ,prague,,czech,republic
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Walpurga egy tehetős családba született 710-ben Angliában, már kislánykorában is apácának készült, majd orvosi tanulmányai után keresztény misszionáriusnak állt. Németországba zarándokolt, ahol zárdát alapított Heidenheim városában, és tevékenysége nagyban hozzájárult a kereszténység elterjedésének az országban. Halála után csodaszámba menő gyógyulások történtek a sírjánál, melyből a mai napig szentnek tartott olaj szivárog, amit az apácák rendszeresen összegyűjtenek. 870-ben május elsején avatták szentté, Walpurga azóta a betegek, a zarándokok védőszentje, aki védelmet nyújt a pestis, a fertőzések és a boszorkányokkal szemben.

De hogy jönnek ide a boszorkányok?

A héber szabbat, vagyis szombat szóból eredeztetik a boszorkányszombat elképzelését, melyeken a középkori emberek szerint mindig megjelent maga az ördög, hogy együtt ünnepeljen és éljen nemi életet az ott megjelent boszorkányokkal. Valószínűleg a pogányság kultuszát is igyekeztek ilyen mítoszokkal befeketíteni, és „kapóra jött” Walpurga napja, amit a 17. századtól kezdve a boszorkányszombat ellensúlyozására használtak. Így a napot megelőző estén – vagyis a Walpurgis-éjen- az emberek, akik féltek a boszorkányok ártásaitól, Walpurgához kezdtek imádkozni, hogy védje meg őket.

A Walpurgis-éj ma

Magyarországon nem igazán van ennek hagyománya, hiszen a boszorkányperek sem voltak elterjedtek nálunk, mert a Szent Inkvizíciót uralkodóink nem engedték be az országba. Máshol azonban, így például Németországban (Sankt Walpurgisnacht), Dániában, Hollandiában, Észtországban (Volbriöö) és Finnországban (Vappu) ilyenkor tábortüzeket gyújtanak a gonosz lelkek elűzésére. Van, ahol még boszorkányfigurákat is tesznek a máglya tetejére a hatás kedvéért. A popkultúrában sok helyen megjelent már a Walpurgis-éj, dalszövegekben és sorozatokban is volt rá utalás – és Walpurgis leányainak hívták a magyar fordításban a Harry Potter-könyvekben az egyik népszerű boszorkányegyüttest.