Barion Pixel Megtörhetnek a stúdiók? – lassan újraindulhat Hollywood – Coloré

Megtörhetnek a stúdiók? – lassan újraindulhat Hollywood

2023. 08. 16.

Hónapok óta tart a forgatókönyvírók sztrájkja Hollywoodban. Májusban döntöttek a munkabeszüntetés mellett, miután a stúdiók nem voltak hajlandóak engedni a követeléseiknek. Júliusban pedig csatlakoztak hozzájuk a színészek is, akik saját követelésekkel álltak elő, valamint támogatásukat fejezték a forgatókönyvírók felé. Ezzel lényegében leállt Hollywoodban a munka, ami óriási bevételkiesést jelent a stúdióknak. Azonban most úgy tűnik, hogy a stúdiók kezdenek megtörni a sztrájk miatt.

Sikeres lehet a sztrájk?

A Hollywoodi stúdiók új ajánlatot tettek a sztrájkoló forgatókönyvíróknak, amely magában foglalja azokat a kérdéseket is, amelyek a mesterséges intelligencia használatával és a nézői adatokhoz való hozzáféréssel kapcsolatosak – állítják bennfentesek, akik ismerik a tárgyalások részleteit.

Az Amerikai Mozgókép- és Televízióprodukciós Szövetség, amely nagy média cégeket képvisel, mint például a Warner Bros., a Discovery Inc. és a Paramount Global, beleegyezett abba, hogy biztosítja, hogy emberek végezzék a forgatókönyvírói feladatokat a filmek és sorozatok írása kapcsán, és nem váltja ki őket mesterséges intelligenciával. A cégek emellett megosztják az adatokat a streaming szolgáltatásokon megtekintett órák számáról, hogy az írók láthassák, mennyire népszerűek a műsoraik.

A Film- és Televízióírók Szövetsége, amely mintegy 11 500 forgatókönyvírót képvisel az egész országban, május 2-án lépett sztrájkba, magasabb fizetést és más változtatásokat követelve, amelyek lépést tartanak a streaming televízió és egyéb technológiák fejlődésével. A sztrájk, amelyet egy júliusi színészsztrájk is kiegészített, nagy mértékben leállította az új filmek és forgatókönyves TV-műsorok gyártását. Leállt többek között a Stranger Things utolsó évada, Abbott Általános Iskola, a Yellowjackets és a Hormonokkal túlfűtve. De az írók nem írták tovább a Night Court és a Cobra Kai című sorozatokat. Később további műsoroka gyártása állt meg, ilyen Ariana Grande új filmje, a Wicked, Brad Pitt Forma-1-es filmje, az Apex, Ryan Reynolds és Hugh Jackman Deadpool háromja, valamint a Hófehérke élőszereplős változata Rachel Zegler főszereplésével. A Venom 3 és az Andor második évada is érintett.

stúdió
Kép forrása: Anadolu Agency / Contributor / Anadolu Agency / Getty Images

Engednek a stúdiók

A szövetség és a stúdiók augusztus 11-én találkoztak, amikor az új ajánlatokat előterjesztették. Újabb találkozót tartanak a hét során, hogy megvitassák a szakszervezet válaszát.

Az ajánlat más elemei között szerepelnek fizetésemelések és minimális munkaidő az íróknak a „mini-szobákban”, ahol a műsor előtt vagy megújításakor dolgoznak kisebb számú íróval. A stúdiók 5%-os alapfizetés-emelést ajánlanak az első évben, ami emelkedés a korábbi 4%-os ajánlathoz képest. Az írók azt kérték, hogy a hároméves szerződés első évében 6%-os fizetésemelést kapjanak.

Forrás: Bloomberg, The Sun, Forbes

Borítókép forrása: Anadolu Agency / Contributor / Anadolu Agency / Getty Images