Barion Pixel Akár Christina Aquilera is felléphetne itt – revü a Matildban, avagy így repültünk vissza a régi Budapestre – Coloré

Akár Christina Aquilera is felléphetne itt – revü a Matildban, avagy így repültünk vissza a régi Budapestre

2022. 11. 16.

Akik látták a Burlesque-t, mindig is vonzotta őket a Moulin Rouge és a revük világa, azok számára kihagyhatatlan programnak ígérkezik a Ferenciek terén található Matild Palota estje, ahol tollboából, táncoslányokból és pazar fogásokból sincs hiány.

A Ferenciek terén száz-kétszáz évvel ezelőtt – hasonlóan a belváros környező részeihez – igazi pezsgő életet talált az odalátogató. Ha a téren álló ferences templom felől az Erzsébet-híd felé fordulunk, jól látjuk a századfordulón épült ikerpalotákat. Az északi és déli Klotild-paloták (utóbbit a köznyelv Matildnak hívja) Szász-Coburg-Koháry Klotild Máriáról kapták a nevüket, aki József főherceg felesége volt.

A “lányok” szépen keretezik a kilátást a hídra, a déli Klotildban például először a Belvárosi Kávéház működött, ahol – a közeli Centrálhoz hasonlóan – megfordultak költők, irodalmárok, ügyvédek, katonatisztek is. A kávézó után jó ideig a Lido kaszinónak adott otthont, a múlt század végétől azonban a környék igencsak felújításra szorult, végül a 2010-es évektől kezdve orvosolták a problémát, és a Párisi Udvar renoválása után tavalytól újra régi pompájában látható a műemlékvédelem alatt álló Matild-palota is. Az épületbe – stílusosan – a Matild Palace luxushotel költözött és újranyitották földszinti kávézójukat is Matild Café&Cabaret néven. A hely az Osztrák-Magyar Monarchia fényűzését idézi egy kis modern beütéssel, szerencsére nem csak a hotelvendégek használhatják, bármikor beülhetünk egy kávéra, reggelire mi is – nem kell megijedni, nem ijesztően puccos, mint a New York Café.

Azonban hogy az egykor Medveczky Ilona és Ungár Anikó műsorainak otthont adó Lido örökségét feltámasszák, 2022 őszétől a Matild Café&Cabaret heti három alkalommal revüműsorok és vacsoraestek otthonává változik a napközben békés kis kávézóból. Mivel még sosem voltam ehhez hasonló rendezvényen, izgatottan vártuk a csütörtök estét – el is mesélem, milyen volt. 

Revü és vacsora a Matildban

Matild Café & Cabaret (8)
Forrás: Matild Café & Cabaret

Félhomály és hangulatvilágítás fogadott minket odabent az este nyolcas kapunyitás után, majd a helyünket elfoglalva megszemlélhettük a csodás enteriőrt, a bársonyfüggönyöket és ahogy a kávézó közepén egy artistalány ügyeskedik a lassan forgó fémkarikán. Üdvözlésképp pezsgőt kaptunk – amit a hölgy fejjel lefelé töltött ki az üvegből a pohárba, persze, mi is így szoktuk otthon – majd a Matild táncoslányainak első előadása következett A szépség és a Szörnyetegből ismert Be Our Guest (Gyere Hát) modern feldolgozására. A hely közepén egyébként egy menő hidraulikus körszínpad található, ahol napközben bárzongorista zenél, a revüestekkor azonban a show szerves része.

A lányok az este folyamán (bár nem számoltam, de) legalább ötször öltöztek át, flitteres, tollboás, csipkés outfitek váltották egymást, és láthattunk koreográfiát Gloria Estefan, Christina Aquilera, Fergie és James Brown-feldolgozásokra – a mini show-k tényleg a revü világát varázsolták a Matildba.

Beige Elegant Collage Store Opening Instagram Post
A Show Me How You Burlesque és a Conga című dalokat képzeljétek el a fotókhoz. Forrás: Tuza Dorottya

A programhoz három fogásos vacsora is járt, a nyitóműsor után érkezett is az előétel, közben pedig bemutatkozott az est másik hangulatfelelőse, a Latte Maffiato Zenekar, akik többek között olasz és francia sanzonokat énekeltek a vacsorához. Mivel a jegyvásárlásnál az ember előadóra is kereshet, így Radics Gigi, Gájer Bálint és a  Group’n’ Swing előadását is választhatja, ha úgy tartja kedve. A menüért egyébként a világhírű Wolfgang Puck mesterszakács budapesti csapata felel – Puck a Spago éttermek atyja, és ő készíti már évtizedek óta az Oscar-vacsorák ételeit is. A fogások között tehát a Matild-lányok szórakoztatták a nagyérdeműt, amíg ettünk, addig a Latte Maffiato zenélt, vagy épp vonta be a közönséget is – én örülök, hogy ebből a körből kimaradtam, hiszen ha a figyelem középpontjába kerülök, még az a csekély ritmusérzékem is elhagy, ami van, így egy egyszerű csörgővel sem tudtam volna megbirkózni.

1668171630454
Süteményválogatással zárult a háromfogásos menüsor. Forrás: Tuza Dorottya

Selim Ölmez, a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel igazgatója elmondása szerint „az volt a cél, hogy elhozzuk Budapestre a kulináris mennyország és a földi örömök tökéletes összeolvadását. A Matild Palotában mi a legjobbnál nem adjuk soha alább. Ezek lesznek Budapest legcsillogóbb, ugyanakkor legelegánsabb éjszakai előadásai. A hely újból Budapest előkelő, kifinomult és pezsgő szórakoztató központjává alakul”.

Borítókép forrása: Matild Café & Cabaret