Barion Pixel Rangok a brit királyi családban – Ezért lett királyné Kamilla, és maradt herceg Fülöp – Coloré

Rangok a brit királyi családban – Ezért lett királyné Kamilla, és maradt herceg Fülöp

2023. 05. 07.

A brit királyi családban számos rang van: hercegek, hercegnők, királyok és királynők. Nem egyszerű megérteni, hogy mi alapján adják a rangokat, különösen most, hogy Kamillából királyné lett!

A brit királyi család történelme során számos király és királynő uralkodott. A rangok egy életen belül is változhatnak, hiszen hercegekből könnyedén lehetnek királyok, a hercegnőkből pedig királynők, ám ez nem minden esetben van így.

A nemrégiben megkoronázott Károly hercegből III. Károly lett, feleségéből, Kamillából pedig királyné. Felmerül azonban a kérdés, hogy ezen logika mentén haladva Erzsébet férje, Fülöp miért nem lett király felesége koronázásakor.

Így lesz valaki királyné a brit királyi családban

II. Erzsébet halála után Károly felesége, Kamilla megkapta a Queen Consort titulust, ami annak felel meg, hogy Kamilla a király felesége. Ezt a címet Erzsébet királynő még életében adományozta neki, s bár a koronázás után is érvényes lett volna, Kamilla a ceremónia után mégis királyné lett. Ugyanúgy a Queen megszólítás jár neki, mint Erzsébetnek, nem megkülönböztetve, hogy ő a király felesége, és nem egyeneságon ül a trónon. Ennek oka, hogy a királynak királynéja vagy királynője lehet csupán, és nem ez az első eset a történelemben, hogy ezt a megszólítást alkalmazták.

Más a helyzet azonban, ha királynőt koronáznak, akinek férje van, ugyanis ilyenkor a férjet nem koronázzák meg. Ez történt II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg esetében is. A hercegnek csupán annyi szerepe volt a szertartáson, hogy az érsekek és a püspökök után ő tiszteleghetett először királynőjének. Erzsébet mindennek ellenére gondoskodott róla, hogy Fülöp herceg mindenki felett elsőbbséget élvezhessen, még ha királlyá nem is tudta tenni.

Ennek oka a brit királyi családot is szabályozó törvényekben található, ami elsősorban a vérvonalat tartja fontosnak, a nemek közt pedig különbséget tesz. A szabályok értelmében a férfi átruházhatja a nőre a titulusát, ám ez fordítva nem történhet meg, ezért Fülöpből nem lehetett király, de Kamillából lehetett királyné. Ugyanez történt akkor is, amikor Vilmos, Cambridge hercege feleségül vette Katalint, aki automatikusan Cambridge hercegnéje lett a házasság által. Károly királlyá koronázásával Vilmos Wales hercege lett, míg Katalin walesi hercegné, s ha majd Vilmos ideje jön el a trónon, Katalin is királyné lesz.

Ha valaha eljönne az idő, hogy Vilmos és Katalin gyermeke, Sarolta hercegnő kerül a trónra, az ő férjéből sem lehetne király – hacsak nem változtatnak a törvényeken.

Forrás: Independent, Reader’s Digest.

Nyitókép forrása: Getty Images