Barion Pixel A Monty Python egyik leghíresebb jelenetét majdnem betiltották – Coloré

A Monty Python egyik leghíresebb jelenetét majdnem betiltották

2023. 02. 03.

Ki ne ismerné a Monty Python-filmek közül a Gyalog galoppot. Nem sokon múlott, hogy olyan formában láthattuk ahogy, ugyanis az egyik jelenete majdnem kivágásra került.

A filmtörténelem legismertebb darabjai közé tartoznak a Monty Python-filmek. Még ha nem is éltél az 1970-es és ’80-as években, akkor is biztosan láttál néhányat közülük, például a Brian életét, A Monty Python Amerikábant vagy a Gyalog galoppot. Utóbbiról kiderült, hogy az egyik leghíresebb jelenetét majdnem ki kellett vágni, mert nem akarták, hogy a tévében leadni.

Monty Python majdnem a kukába került

A Monty Python-filmek a brit tévévígjátékok alappillérei. Derűt hoztak a hétköznapokba az abszurditásukkal. Azonban őket is elérte a kritika. A híres Fekete Lovag-jelenet került majdnem bajba, mivel túl véresnek találta a Brit Filmosztályozási Testület (BBFC).

A szóban forgó jelenet az 1975-ös Gyalog galopp című filmben látható, amelyben a Fekete Lovag (John Cleese) küzd meg egy másik lovaggal. Messziről figyeli a küzdelmet Artúr király (Graham Chapman) és asszisztense, Patsy (Terry Gilliam), akik felkeresik a Fekete Lovagot, és megkérik, hogy csatlakozzon küldetésükhöz, és helyet ajánlanak fel neki a Kerekasztalnál.

A Fekete Lovag visszautasítja ezt, és nem engedi át Artúr királyt és szolgáját, majd harc tör ki kettejük között. A párbajban Artúr király levágja a Fekete Lovag bal karját. Az erőszakos, de vicces jelenet addig-addig tart, amíg a Fekete Lovagnak nem marad karja vagy lába. Tehát levágott testrészek, vér, minden van a kifogásolt képkockákon.

Monty Python
Kép forrása: YouTube / Monty Python – The Black Knight – Tis But A Scratch (screenshot)

A film forgatása alatt John Cleese levelet kapott Stephen Murphy-től, aki akkoriban a BBFC vezetője volt.

Hosszas megbeszéléseket folytattunk az egyik Monty Python filmről, a Gyalog galoppról

– állt a levélben.

Meglehetősen alaposan megbeszéltük a dolgot. Egy-két helyen a nyelvezet számunkra tolakodónak tűnik, és meg kell kérnem Önöket, hogy nézzék meg ezeket a pontokat még egyszer. Másodszor, bár elfogadjuk, hogy a vérontás nagy részét viccesnek szánták, van egy-két pillanat, ahol véleményünk szerint a humor nem túl hatásos.

– kritizálták a csúnya beszédet és a véres jeleneteket.

Végül mégsem vágták ki az említett részt a filmből, ami azóta a filmtörténelem egyik legikonikusabb abszurd poénja lett.

Forrás: LAD Bible

Borítókép forrása: YouTube / Monty Python – The Black Knight – Tis But A Scratch (screenshot)