Barion Pixel A sziget szellemei – Colin Farrell Oscar-díjra készül – Coloré

A sziget szellemei – Colin Farrell Oscar-díjra készül

2023. 01. 25.

A sziget szellemei egy Írországban játszódó sötét hangulatú vígjáték/dráma, amelyben ismét összeáll Martin McDonagh, Colin Farrell és Brendan Gleeson.

A sziget szellemei (The Banshees of Inisherin) című filmnek, holnap, január 26-án lesz a premierje a magyar mozikban. Az alkotás nagyot tarolt a Golden Globe díjátadón, ahol megnyerte a legjobb film musical/vígjáték kategóriát, valamint Colin Farrell az alakításáért elvitte, a legjobb színész musical/vígjáték díját is.

A rendező, Martin McDonagh olyan műveket tett már le az asztalra, mint az Erőszakik (eredeti címén In Bruges), a A hét pszichopata és a si-cu vagy a Három óriásplakát Ebbing határában.

A sziget szellemei története

A sztori Inisherin szigetén játszódik az 1920-as években, amikor Írországban polgárháború dúl, de ebből ez a kis, eldugott hely keveset érzékel. Pádraic (Colin Farrell) egyszerű tehénpásztor, nővérével, Siobhánnal (Kerry Condon) él, a legjobb barátja Colm (Brendan Gleeson). Gyakori időtöltésük, hogy meglátogatják a helyi kocsmát, aztán valami megfordul, és Colm úgy dönt, nem kér többet Pádriac társaságából.

A sziget szellemei érdekessége, hogy színdarabnak készült, ezért a kevés szereplő és a kevés helyszín. A műfaja tragikomédia, így aki valamilyen vígjátékra készül, annak csalódnia kell. A világpremierje a 79. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2022. szeptember 5-én, ahol Farrell elnyerte a legjobb színésznek járó Volpi Kupát, McDonagh pedig a legjobb forgatókönyvért járó Osellát. Az alkotás nagyon tetszett a kritikusoknak, akik dicsérték forgatókönyvet és rendezést, Carter Burwell zenéjét és a főszereplők alakítását is.

A sziget szellemei
Kép forrása: Northfoto

A sztori tele van a McDonaghre jellemző bizarr szituációkkal, kiszámíthatatlansággal és vulgáris fekete humorral. Fontos témák, amiket érint a film a magány, az egymásra utaltság, a tudatlanságból fakadó gondtalanság. Minden egyes karakternek mélysége van, komoly fejlődést járnak be a majdnem két órás játékidő alatt. A történetvezetés egy cseppet lassú, de annyira megindítóra sikerült, hogy igazából nem bánja a néző.

Colin Farrell és Brendan Gleeson

Az Erőszakik sikere után mindenki alig várta, hogy Colin Farrellt és Brendan Gleesont újra együtt lássa a képernyőn. Érdemes is volt őket összehozni, ugyanis mindketten zseniálisan alakítanak. Bár színészek közül senkire sem lehet panasz, külön érdemes még kiemelni Barry Keoghant, aki a generációja egyik legjobb színésze lehet.

A sziget szellemei
Colin Farrell és Brendan Gleeson / Kép forrása: Northfoto

Borítókép forrása: Northfoto