Barion Pixel Mona Lisa újabb titkára derült fény – Az 520 éves festmény káros anyagból készülhetett – Coloré

Mona Lisa újabb titkára derült fény – Az 520 éves festmény káros anyagból készülhetett

2023. 10. 13.

A Mona Lisa című festmény számos titkot rejt, ám most olyat fedeztek fel, amire senki nem gondolt!

A Mona Lisát ha nem is mindenki látta, mindenki ismeri – ha másért nem, a titokzatossága miatt. Leonardo Da Vinci festménye ugyanis számos titkot rejt: nem tudjuk, ki rendelte a portrét, ahogy azt sem, hogy kit ábrázol. Bizonyos vélekedések szerint Mona Lisa egy firenzei nemes felesége volt, míg sokan azt feltételezik, hogy a festményen maga Da Vinci van női ruhában, netán az édesanyját festette le. A mosolyát és a tekintetét is rejtélyesnek írják le, ám korántsem ez az egyetlen titka, és most egy olyanra kaptak választ a kutatók, amire nem is számítottak!

Mona Lisa újabb titkot fedett fel

A Louvre egyik leghíresebb festményét, s Da Vinci további írásait és műveit vizsgálták annak érdekében, hogy megismerjék, hogy milyen festékekkel dolgozott a művész pontosan. A 16. századi festményeket – így a Mona Lisát is – falapokra festették, amihez jelentős mennyiségű alapozó festékrétegre volt szükség, és csak ezután lehetett hozzákezdeni a valós alkotásnak.

Mint kiderült, Da Vinci örömmel kísérletezett az alapozó réteggel is! A különböző rétegvizsgálatok kimutatták, hogy a művész ólom-oxiddal próbálkozott, miáltal a festményei alatt plumbonakrit képződött. Ez egy narancssárga pigment, ami leginkább a száradásra volt hatással, s nemcsak a Mona Lisa rétegeiben érték tetten a jelenlétét, hanem az Utolsó vacsoráéban is.

Később 17. századi Rembrandt-festményeken is megtalálták ezt az anyagot, ám Da Vincinél meglepő, hiszen eddig ilyesmit nem tapasztaltak nála. A talált plumbonakrit vélhetően az ólom-oxid és az olaj reakciójából keletkezett. Előbbit azért használták, hogy gyorsabban száradjanak a festékek, aminek munka közben igen nagy jelentősége volt.

A Mona Lisa számos titkot rejt: most a portré alatti rétegekből derültek ki érdekességek / Kép forrása: SunChan / Getty Images
A Mona Lisa számos titkot rejt: most a portré alatti rétegekből derültek ki érdekességek / Kép forrása: SunChan / Getty Images

Ma már a plumbonakrit a káros anyagok sorát gyarapítja, így a tudósok Da Vinci írásait is átnézték, hátha megtudják, hogy mire használta még ezt az anyagot. Válaszokat azonban nem találtak, ugyanis csak bőr- és hajgyógyszereknél említette a művész a plumbonakritot. Mindennek ellenére bizonyítottan jelen volt festményein, még ha nem is feltétlenül tudatosan hozta létre.

Forrás: Tech Explorist.

Nyitókép forrása: Getty Images