Barion Pixel Mikrofontól a kameráig – énekesnők a filmvásznon – Coloré

Mikrofontól a kameráig – énekesnők a filmvásznon

2021. 07. 15.

Nem mindig tragédia, ha a cipész, vagyis az énekesnő nem marad a kaptafánál, hanem új területeken is kipróbálja magát.

A napokban érkezik az Amazon élőszereplős Hamupipőke-feldolgozása (ami nem a 2015-ös Disney-adaptáción alapul, ami az 1950-es Disney-mesét vette kiindulásnak, de ki tudja már ezt követni….), amiben a címszereplőt Camila Cabello játssza majd. Aki nem követi a kétezer-tízes évek tehetségkutatókban megalkotott lánybandáinak munkásságát, és esetleg rádiót sem hallgat, az biztosan nem ismeri Cabellot. A többiek közül viszont sokan rajonganak a Havana és A Liar című számok kubai származású előadójáért, így nagy örömmel vették tudomásul, hogy ő fogja alakítani a hányatott sorsú mostohalányt, aki ebben a verzióban énekelve fogja majd a közönséggel megismertetni történetét. De nem Cabello az egyetlen, aki énekesi, zenészi karrierrel indított, és egy (vagy épp több) alkalommal átnyergelt a színészetre. A lista nem lehet teljes a helyszűke miatt, valamint kihagytuk belőle azokat a Disney-sztárokat (Miley Cyrus, Selena Gomez), akik zenés sorozatokban és filmekben szerepeltek, és így párhuzamosan haladt énekesnői és színészi karrierjük.

Jennifer Lopez

jennifer lopez énekesnő film
Matthe McConaughey és JLo a Szeretném, ha szeretnél-ben (2001). Forrás: northfoto.com

JLo videóklipekben kezdte karrierjét háttértáncosként (a szemfülesek kiszúrhatták MC Hammer U Can’t Touch This-ében is), majd Janet Jackson stábjához csatlakozott világ körüli turnéján. Zenei karrierje az 1999-es On the 6 című albummal indult, és meredeken ívelt felfelé. Olyan dalokat adott a világnak, mint a Love Don’t Cost a Thing, a Jenny From The Block, a Waiting for Tonight, és még sorolhatnánk. Közben viszont elkezdett a színészet felé is kacsintgatni, és bár nem tartozik hollywoodi magasságokba, azért jó pár romantikus illetve akciófilmet tudhat magáénak. A vásznon a sikert a hozzá hasonlóan latin-amerikai származású, ám tragikusan korán elhunyt Selena Quintanilla megformálása hozta el számára. Később pedig láthattuk őt az Apja lányában, a Mint a kámforban, a Gengszter románcban, az Álmomban már láttalakban, a Szeretném, ha szeretnélben, az Anyád napjában, az Ilyen a formámban, az Álommelóban, legutoljára pedig a Wall Street pillangóiban is.

Beyonce Knowles

énekesnő film
Beyonce Knowles Jamie Foxx oldalán a Dreamgirlsben (2006). Forrás: northfoto.com

Queen B, a popszakma egyik legnagyobb csillaga – mint oly sokan mások – lányegyüttesben kezdte karrierjét. A huszonnyolcszoros Grammy-díjas énekesnő a Destiny’s Child nevű formáció tagjaként indult el a világhírnév felé 1997-ben. A trió sikert sikerre halmozott, azonban amikor 2003-ban egy rövid kényszerpihenőt tartottak, Beyonce megjelentette első szólóalbumát, a Dangerously in Love-ot, amin egyik legismertebb dala, a Crazy in Love szerepelt. A végleges feloszláskor pedig szólóban folytatta tovább. Ma ő a világ legbefolyásosabb énekesnőinek egyike, aki nemcsak dalol, de szuper üzletasszony, divatmárkája van, rengeteg márka reklámarca is és a filmezés sem áll teljesen távol tőle. 2002-ben az Austin Powers – Aranyszerszámban, 2006-ban a Rózsaszín párduc reboot-ban szerepelt, majd nemsokkal később a Dreamgirls címet viselő Broadway-musical filmes adaptációjában is szerepet kapott, utóbbiért két Golden Globe-ra jelölték. Eljátszotta Etta James R&B énekesnőt a Cadillac Records – Csillogó fekete lemezek című moziban, és Őrült szenvedély című thrillere is jól sikerült.

Whitney Houston

énekesnő film
Whitney Houston és Kevin Costner 1992-ben a Több, mint testőrben. Forrás: northfoto.com

A mindössze 48 évesen, 2012-ben elhunyt Whitney Houston legismertebb dala és egyben a világ egyik legszebb szerelmes dala volt az I Will Always Love You. A Több, mint testőr betétdaláról sokan nem tudják, hogy eredetileg Dolly Partoné volt, hiszen Houston feldolgozása sokkal nagyobb sikereket ért el nála. A tragikus sorsú énekesnő beceneve nem véletlenül volt The Voice („A Hang”), hiszen szopránját senkiével sem lehetett összetéveszteni. Hatszor nyert Grammy-díjat, lemezeivel sorra döntötte a rekordokat, az 1988-as olimpia dalát is ő jegyezte (One Moment In Time). 1992-ben játszotta el Rachel Marron szerepét a fent említett filmben, ahol félig saját magát, egy paparazzik és fenyegetések elől menekülő szupersztárt alakított. Ez volt filmbeli debütálása, ami nagy sikert aratott a kritikusok és a közönség körében is. Később feltűnt még az Igazira várva, a Kinek a papné, a Cinderella és a Sparkle című filmekben, az utolsó alkotás premierjét sajnos már nem érhette meg.

Mariah Carey

énekesnő film
Mariay Carey 2001-ben a Glitterben. Forrás: northfoto.com

Minden idők legfülbemászóbb (vagy épp legutáltabb, kinek mi) karácsonyi popslágerét adta a világnak huszonöt évesen Mariah Carey, aki fejhangjáról, az úgynevezett „whistle note”-ról is ismert. Tudjátok, ez az a rendkívül magas hang, amit csak kevesek képesek tisztán és a közönség számára élvezhetően kiénekelni (ilyen például Ariana Grande is). Zenei karrierje mellett rengeteget jótékonykodik, és nemcsak szerelmes számai vannak, hanem szót ejt bennük komolyabb témákról is, mint például a rasszizmus, spiritualitás és a halál. Parfümök és ékszermárka is kötődik a nevéhez, és nem mellesleg több film is. A cameo-jelenetek mellett (Ally McBeal, Death of a Dynasty, Ne szórakozz Zohannal!) volt olyan alkotás is, amiben nem magát alakította – például a Precious – A boldogság ára és a Glitter.

Madonna

madonna énekesnő film
Madonna, mint Eva Perón (Evita, 1996). Forrás: northfoto.com

Madonna helye és hatása a popzenében megkérdőjelezhetetlen, még akkor is, ha manapság egyre kevesebb jelentős zenéje jelenik meg. A Madonna Louise Veronica Ciccone néven született, nemsokára 63 éves énekesnőt nem véletlen tartják a „pop királynőjének”, hiszen ő volt a nyolcvanas-kilencvenes évek egyik legnagyobb hatású egyénisége. A Guinness Rekordok könyve szerint a lemezeladásokat tekintve ő minden idők legsikeresebb női előadója. Na és persze nemcsak zenéje útján ismerték meg milliók, a turnék, koncertek, videoklipek és lemezfelvételek mellett még belefért az idejébe összesen huszonhét filmben, tíz rövidfilmben, három színdarabban, tíz sorozatepizódban és tizenhat reklámban szerepelni. A filmek közül nem kérdés, hogy a félig Magyarországon forgatott Evitát emelnénk ki, melyben az argentinok egykori szeretett first ladyét, Eva Perónt alakította. Játszott még baseball-játékost a Micsoda csapatban, a Kétségbeesve keresem Susant, a Ki ez a lány?, a Négy szoba vagy épp a Kockázatos játék című filmekben, és az Arthur és a villangók animációs rajzfilmben Holdviola szinkronhangja volt.

Rihanna

2018 Ocean's Eight Movie Set
Sarah Paulson, Sandra Bullock és Rihanna (Ocean’s 8 – Az évszázad átverése. 2018). Forrás: northfoto.com

Annyi minden történt vele az Umbrella óta, és még mindig csak 33 éves a Robyn Rihanna Fenty néven Barbadoson született énekesnő. Nemcsak a színpadon és a stúdióban mozog otthonosan, hanem filmekben szerepel, sminkmárkát igazgat, divattervezőként dolgozik, és 2018 óta szülőhazájának oktatásért, turizmusért és befektetésekért felelős nagykövete is. Tizennégy dala került a Billboard Hot 100 slágerlista élére, ezzel a legfiatalabb előadóvá vált, aki elérte ezt a teljesítményt. 2005-ben, 17 évesen mutatkozott be a Music of the Sun című lemezzel, miután egy Barbadoson nyaraló menedzser felfedezte tehetségét. Onnantól pedig nem volt megállás, és nem volt olyan buli sem, ahol Rihanna-dalok nélkül tomboltunk volna. Filmekben is szerepet kapott, a Hajrá csajok egyik részében önmagát alakította, 2012-ben viszont a Csatahajóban már „igazi” színésznőként játszott Liam Neeson és Alexsander Skarsgaard oldalán. A Végre otthon! animációs film főszereplő kislányának is kölcsönözte a hangját, és megjelent a Valerian és az ezer bolygó városa című sci-fiben. Legutoljára az Ocean’s 8 csajos bankrablós filmben és a Guava Islandben láthattuk őt.

Lady Gaga

Golden Globes 2019: Nominees Best Motion Picture
Bradley Cooper és Lady Gaga a Csillag születikben. Forrás: northfoto.com

Mekkora utat tett meg Stefani Germanotta a Pokerface-től a Shallow-ig! Az extravagáns külsejű ikon 2008-ban tört be a popvilágba, és azóta nincs év, hogy ne nyűgözné le rajongóit. Felejthetetlen sminkjei és ruhakölteményei mellett a dalait sem lehet elfelejteni, a Born This Way az iTunes történetének leggyorsabban fogyó dala lett, dolgozott együtt Beyoncéval is, majd 2014-ben kisebb stílusváltáson ment át, amikor Tony Benettel közösen kiadta Cheek to Cheek című dzsesszalbumát. Szerepelt a kevésbé sikeres Machete gyilkolban, aztán pedig főszereplővé választották az Amerikai Horror Story sorozat ötödik évadában, amiért Golden Globe-bal jutalmazták 2016-ban. Két évvel később, ugyancsak központi karakterként játszott a Csillag születik (A Star is Born) című klasszikus mozi újabb, harmadik feldolgozásában. Előtte olyanok játszották el a feltörekvő énekesnőt, mint Janet Gaynor, Judy Garland és Barbra Streisand. A másik főszereplővel, Bradley Cooperrel olyan tökéletes kémia volt köztük, hogy nem meglepő módon elindultak a pletykák egy esetleges viszonyról. Aki kíváncsi Gagára más szerepben is, az velünk együtt várhatja a House of Gucci című Ridley Scott-alkotást, amiben Adam Driver oldalán láthatjuk majd, és ahol az énekesnő a Fekete Özvegyként”elhíresült Patrizia Reggianit fogja alakítani.