Barion Pixel A 90-es évek sztárjai: tamagochi, telefonkártya, Lutra, pattogó gumilabda… és te miket gyűjtöttél? – Coloré

A 90-es évek sztárjai: tamagochi, telefonkártya, Lutra, pattogó gumilabda… és te miket gyűjtöttél?

2022. 06. 12.

Minden évtizednek megvannak a jellegzetes tárgyai, amiket az emberek örömmel gyűjtögettek. A 70-es években a szalvéta és a kártyanaptár, a 80-as években takarékbélyeg volt a menő. A 90-es évek sok változást hozott, akkoriban már sokkal több tárgy kiáltott gyűjtésért, mint előtte.

A gyűjtögetés rendkívül gyakori jelenség. Sokszor csak apróságokat szedeget össze maga körül az ember: ugyanolyan színű gémkapcsokat az irodában, vagy egy bizonyos magazin lapszámait. Amikor érzelmi kötődés is kialakul bizonyos gyűjteményhez, az az igazi szenvedély! Vannak, akik ezt életvitel-szerűen művelik: John Reznikoff például ismert emberek hajtincseit szerzi be, míg egy német úriember, Ralf Schröder tizennégyezer zacskó cukor boldog tulajdonosa.

A 90-es évek jellegzetes gyűjteményei

A gyűjtőszenvedély egészen különleges, már-már az egészség határait feszegető méreteket is ölthet, de a 90-es évek gyermekeként szó sem volt arról, hogy ránk nőjenek szeretett tárgyaink. Csupán élveztük, hogy újabb és újabb darabbal gyarapodott a kollekció, ami akkoriban jószerivel szüleink támogatása nélkül nem jöhetett volna létre.

Kindertojás-figurák

Ugyan a mai napig kapható ez az édesség, a benne található játékok meg sem közelítik azt a minőséget, amit a 90-es években. Akkoriban sokszor a szülőre is szükség volt egy-egy játék összeszereléséhez, különösen, ha matricát kellett felragasztani! Különböző tematikájú játékok voltak: Mickey-egér és csapata, Asterix és Obelix, autók, repülőgépek, hajók, és mind rendkívüli részletességgel kidolgozva. Legtöbbet a kézzel festett figurák értek, és ha abból egy egész sorozat megvolt, maga volt a mámor!

A '90-es években élte aranykorát a Kindertojás
A 90-es években élte aranykorát a Kindertojás / Fotó: Karsa Tímea