Barion Pixel Mesés formában kelnek életre a Balaton legendás alakjai – Tábortűzmesék nem csak gyerekeknek – Coloré

Mesés formában kelnek életre a Balaton legendás alakjai – Tábortűzmesék nem csak gyerekeknek

2024. 06. 02.

A Balatoni tábortűzmesék a magyar tengert hozza közelebb a gyerekekhez és a felnőttekhez egyaránt.

A Tó-retró könyvtár újabb kötettel bővült, mégpedig a Balatoni tábortűzmesékkel, ami akárcsak a többi kötet, a magyar tengerhez kapcsolódik. A Balaton ugyanis számos, általunk ismeretlen mesét rejt. Errefelé is éltek óriások, varázslók és manók, a Balaton ura pedig a bölcs Balaton király volt. A tündérek és titokzatos vándorok ideje volt ez, amikor minden kő alatt egy újabb csoda lapult. Ezeknek a lényeknek az életébe nyerhetünk betekintést a Tó-retró első gyerekeknek szóló könyve által. A szerzőpáros neve nem ismeretlen a Balatonrajongók körében. Glázer Szilvia és Glázer Tamás ebben a gyerekeknek szóló kötetben álmodták újra a tó mondáit és legendáit, így megjelenik Sió tündér és a Fenyvesi vándor is. Kiderül, hogy miért vet kecskekörmöket a partra a Balaton, és hogy miért tartottak régebben a badacsonyi szirtharangtól. Az ismerős történetek mellett néhány új mese is megjelenik a könyv lapjain.

Balatoni tábortűzmesék – Nem csak a tábortűz köré

A százhúsz oldalas, színes illusztrációkkal ellátott kötetet Glázer Szilvia, az Így főztünk a 80-as években című kötet írója vetette papírra. A szerző így mesélt a mesekönyv készülésének ötletéről:

Amikor a Tó-retró könyvtár eddigi könyveihez, a „Balaton legnagyobb rejtélyeihez” és a „ Mi riviéránk a 80-as évekbenhez ” gyűjtöttünk forrásokat és ismeretanyagot, akkor rengeteg rég elfeledett balatoni történettel találkoztunk régi újságcikkekben, múlt századi könyvekben. Ráadásul a kutatás felidézte a saját gyermekkori emlékeimet is, amikor Balatonfűzfőn, a nagyi nyaralójában a szomszéd néni esténként a magyar tenger mondáit mesélte. Úgy gondoltuk, hogy ezeket érdemes összegyűjteni és megírni oly módon, hogy a mai gyerekek számára is szórakoztató legyen. Természetesen a könyvben vannak saját, eredeti mesék is, így például a Balaton királyról szóló tanmese a víz és a környezetvédelem, az élővilág védelméről túlmutat a szórakoztatáson. Reméljük, hogy mind a gyerekek, mind pedig a meséket felolvasó szülők-nagyszülők élvezni fogják ezt a rendhagyó mesekönyvet, ami a mi Balatonunkról szól.

Balatoni tábortűzmesék - A magyar tengerről nem csak gyerekeknek
Balatoni tábortűzmesék – A magyar tengerről nem csak gyerekeknek

A Balatoni tábortűzmesék egy igazi gyermekkönyv, amelynek a tipográfiája oly módon készült, hogy a kisiskolások is könnyen olvashassák. A tíz mesét negyvennégy színes, klasszikus illusztráció színesíti, amelyek megjelenítik a Bakony óriásait, a Balaton királyt, Helka és Kelén alakját, illetve a rettegett Lúdvércet. A képi világ Glázer Tamás társszerzőt dicséri, aki egy klasszikus, középkori mesevilágot álmodott meg bájos illusztrációk formájában a könyvhöz.

/szelavi/kultura/meses-formaba-balaton-gyerek/