Barion Pixel Ez a magyarok 10 kedvenc karácsonyi filmje – A tiéd rajta van a listán? – Coloré

Ez a magyarok 10 kedvenc karácsonyi filmje – A tiéd rajta van a listán?

2023. 12. 01.

Mindenkinek megvan a maga kedvenc karácsonyi filmje, ám most kiderült, hogy országosan melyek a listavezetők.

A Magyar Filmadatbázis jóvoltából kiderült, melyek azok a karácsonyi filmek, amiket a legnagyobb előszeretettel nézünk az ünnepi időszakban. Bár megkérdőjelezhető a karácsonyi filmes mivolta, Bruce Willis akciófilmje, a Drágán add az életed! került az első helyre, amit az Igazából szerelem követ. Csupán harmadik lett a film, ami nélkül nem telik el karácsony, a Reszkessetek, betörők!

Kedvenc karácsonyi filmjeink

A Magyar Filmadatbázis tízezer magyart kérdezett meg arról, hogy mit néznek karácsonykor. 1657 szavazatot kapott a Drágán add az életed!, ami az első a Die Hard filmek közül. Karácsonyi jellegét az adja, hogy az 1988-as film az ünnepekkor játszódik, és az egyik legemlékezetesebb filmes momentum, amikor Bruce Willis, azaz John McClane jóvoltából az Alan Rickman játszotta a terrorista Hans Grubert, aki ( Spoiler!) a Nakatomi-toronyból a mélybe zuhan. A jelenet különlegességét az adja, hogy Alan Rickmant hamarabb elengedték, mint kellett volna, így a szemében látható riadtság valódi. Szinkronrajongók számára érdekesség, hogy bár Dörner Györgyöt szoktuk meg Bruce Willis magyar hangjaként, a film első szinkronjában a nemrégiben elhunyt Vass Gábor hallható.

A második helyet megszerző Igazából szerelem éppen idén húszéves, és a mai napig éppoly népszerű, mint bemutatásakor. A film a legnagyobb sztárokat vonultatja fel, így többek között Hugh Grantet, Emma Thompsont, Alan Rickmant és Liam Neesont. Titka abban rejlik, hogy a történet megannyi szálát a szeretet mozgatja, hol ilyen, hol olyan formában. A karakterek rendkívül színesek, és a szerelem, illetve a szeret motivációja is más és más, így mindenki megtalálhatja a filmben a számára legkedvesebb történetet.

1503 szavazatot kapott az 1990-as Reszkessetek, betörők! A boldog békeidőket idéző film nélkül nem telik el karácsony, olyannyira, hogy egy tévécsatorna pár évvel ezelőtt eköré építette karácsonyi kampányát.

A negyedik helyet a 2019-es Klaus – A karácsony titkos története foglalja el, az ötödik helyen pedig az Ollókezű Edward szerepel Johnny Depp és Winona Ryder főszereplésével. Érdekesség, hogy nemcsak a karácsonyi filmek között foglal el méltó helyet, hanem a halloweeni filmek között is, mégpedig listavezetőként!

Hatodik lett a Cameron Diaz főszereplésével bemutatott Holiday, a hetedik pedig Az öt legenda című animációs mese végzett. A nyolcadik helyen ismételten egy Tim Burton-film szerepel, mégpedig a Karácsonyi lidércnyomás, a kilencedik pedig a Reszkessetek, betörők! második része lett. A tízes lista sereghajtója a Grincs lett, aminek már folyamatban van a folytatása is!

Nyitókép forrása: mafab.hu