Barion Pixel Ma van a szociális munka világnapja – Coloré

Ma van a szociális munka világnapja

2021. 03. 16.

A szociális munka világnapját minden év márciusának harmadik keddjén tartják, és a hónap egészében programsorozattal ünneplik e csodálatos szakmát és dolgozóit.

ubuntu
Forrás: Youtube

A 2021-es év kulcsszava az Ubuntu, mely egy afrikai eredetű szó, jelentése: „azért vagyok, mert mi vagyunk”.

De mit is csinál tulajdonképpen egy szociális munkás?

Alapvetően elmondhatjuk, hogy segít az emberek életkörülményeinek javításában és helyreállításában, de feladatait képtelenség behatárolni, hiszen ahány intézmény, annyi féle feladatkört kaphat egy szociális munkás végzettségű szakember. A gyermekvédelemtől kezdve a családsegítői vagy áldozatsegítői szakrendszeren keresztül az hátrányos helyzetűekig és az idősellátásig mindenhol szükség van rá, hiszen pszichológiai, társadalompolitikai tudását, szociális érzékenységét és tapasztalatát felhasználva tud segíteni a rászorulókon.

Ő a kulcsember, ha például egy gyermek családból való kiemeléséről vagy visszahelyezéséről van szó, ő az, aki megvizsgálja egy örökbefogadó pár környezetét és alkalmasságát a feladatra, büntetésvégrehajtási intézetekbe is ellátogat állapotfelmérésre, vizsgálja az országok elmaradott területeit és javaslatokat tesz a fejlesztésre, és szociális munkást hívhatunk akkor is, ha idősödő szüleinkről valamiért nem tudunk gondoskodni.

Az idei világnap az első állomása az ISFW (International Federation of Social Workers – Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége) 2020 és 2030 közötti évekre vonatkozó szociális munkával és fejlesztéssel kapcsolatos programtervezetének.

Forrás: https://www.ifsw.org/social-work-action/world-social-work-day/