Barion Pixel 6 dolog, amit biztos, hogy nem tudtál a Lilo és Stitch-ről – Coloré

6 dolog, amit biztos, hogy nem tudtál a Lilo és Stitch-ről

2022. 06. 16.

Húsz éve már, hogy a kék űrlénykutya és hawaii gazdája, Lilo és Stitch belopták magukat a Disney-nézők szívébe, mi pedig összeszedtünk néhány érdekességet a rajzfilmről.

„Ohana azt jelenti: család. A család azt jelenti, hogy senkit sem hagyunk hátra – és nem felejtünk.”

2002 júniusában jelent meg a Disney 42. alkotása, a 2D-s számítógépes animációs technikával készült Lilo és Stitch. Oscar-díjra jelölték a legjobb animációs film kategóriában, de alulmaradt Hayao Miyazaki Chihiro Szellemországban című alkotásával szemben, utóbbitól nem mellesleg engem mindig a frász tör ki. Azonban mindkét cseppet sem érdekel, hogy van-e aranyszobrocskája vagy sem, ez a szívmelengető kis alkotás húsz évvel megjelenése után is szórakoztató üzenete pedig ma is aktuális. Sőt, talán még fontosabb és hangsúlyosabb, mint 2002-ben volt: a család az család. Mindegy, hogy az egy hagyományosnak gondolt, anya-apa-két testvér-kutya ötösből áll, vagy nagyszülők és unoka, két édesanya, két apuka és egy kisfiú, netán egy nővér, egy húg és egy űrlény alkotják. Ha szeretettel, elfogadással fordulunk egymás felé, ha egy olyan intézményről van szó, ahová jó esténként hazatérni, mert az ember önmaga lehet, ahol biztosítva van a lelki és testi fejlődése, az bizony család. No de lássuk, mit is tudunk a Lilo és Stitch létrejöttének körülményeiről és a kulisszatitkokról.

2005 Lilo és Stitch : Stitch Has A Glitch Movie Set
Forrás: Northfoto

Lilo, mint horrorszereplő

Daveigh Chase nevét sokan A kör című mozival kapcsolatban jegyezték meg a legtöbben – noha igazi külseje alapján aligha ismerik fel, ő volt ugyanis Samara . Ugyanebben az évben viszont egy nevezetes szinkronmunkát is magáénak tudhatott, ő szólaltatta meg az amerikai változatban Lilo-t, a hawaii kislányt, aki egy nap különleges barátra tesz szert. “Kérlek, Istenem, küldd el nekem a legszebb angyalod” – kéri Lilo egyik este, erre belecsöppen az életébe a 221-es kísérlet, egy tomboló űrlény, akit Stitchnek nevez el. Ahogy fent említettük, a rajzfilm lemaradt az Oscarról, de Chase nem, mert ő volt Chihiro szinkronhangja is.

A földi paradicsom

A Lilo és Stitch volt az első olyan Disney-film, amely Hawaii-n játszódik, pedig eredetileg egyébként Kansas állam kietlen vidékeire tervezték a sztorit. Azonban végül ez a földi paradicsom lett a helyszín, és a rajzfilm mindegy egyes jelenetében igazi helyeket, vízpartokat és utcákat láthatunk, bár valószínűleg csak az ismeri fel őket, aki gyakran tartózkodik Hawaiin. A képkockák háttereit egyébként vízfestékkel alkották meg, erre több évtizedig nem volt példa a Disney-nél és különösen érdekes, hogy egy számítógépes technikákat alkalmazó mesénél újra megjelent ez a technika. Az állam kultúrája nemcsak a képsorokban köszön vissza (például a hula-órák), hanem a zenében is, amiért Alan Silvestri zseniális zeneszerző volt felelős. Az általa írt betétdalokon kívül pedig rengeteg feldolgozást hallhatunk a rajzfilmben, sok Elvis Presley-dalt, mivel ő Lilo kedvenc énekese.

A szinkronhangok

Nani (Lilo nővére) és David szinkronszínészei, Tia Carrere – akit mi leginkább Az elveszett ereklyék fosztogatói című sorozatból ismerünk –  és Jason Scott Lee segítettek átírni a hawaii karakterek párbeszédeit, hogy az élethűbb legyen és tartalmazza a hawaii köznyelvet, szlenget. Kobra Buborg, a “szociális munkás” hangját Ving Rhames színész adta, aki a gengszter Marsellus Wallace-t alakította a kultklasszikus Ponyvaregényben. A rajongók persze rögtön kiszúrták, hogy Buborgot Wallace-ről mintázták, akkora volt a hasonlóság. 

2002 Lilo és Stitch Movie Set
Forrás: Northfoto

Ohana

A központi üzenet a családról szól, mely hawaii-ul így szól: Ohana. Dean DeBlois, a mese társrendezője és társírója azt nyilatkozta az IGN-nek: “Mindig is úgy volt, hogy a családról fog szólni, és arról, hogy ez a pusztító erő egy törékeny, szétesett családba kerül, aztán pedig kellőképpen hat rá a család gondolata. De csak amikor Hawaiira mentünk, akkor találkoztunk az „ohana” gondolatával, amit a hawaii emberek magukkal hordanak. Ez a mindent átható filozófia, miszerint ha több szigettel arrébb laksz, akkor éppúgy a bátyám és a nővérem vagy, mint a közvetlen, vér szerinti bátyám és nővérem”.

A szemfülesek kedvence

Épp úgy, mint a legtöbb Disney és Pixar-alkotás, a Lilo és Stitch is tele van utalásokkal, easter eggekkel. Érdekesség például, hogy az elvetemült rajongók harminc alkalommal fedezték fel Mickey-egeret a képsorok között, de megjelent benne rajta kívül Dumbo és Mulan is.

Ha a sors közbeszól

A jelenet, amelyben Stitch és az őt megalkotó tudós Jumba egy űrhajóval Kauain keresztül menekül, a szeptember 11-i terrortámadások után teljesen újra lett rajzolva, mert eredetileg úgy festett, hogy egy Boeing utasszállítóval suhannak végig a városközpont felett. Nem ez az egyetlen eset, amikor az élet változtatásra kényszerítette a forgatókönyvírókat és a rajzolókat: a szuperhősfilmeknek megágyazó Tobey Maguire-féle első Pókember-mozinak volt egy olyan tévészpotja, amiben a főszereplő a gonoszok helikopterét a World Trade Center két tornya között behálózza. Azonban ezt a történtek hatására gyorsan levették a képernyőről, és a tragédia után nem játszották többé sehol.