Barion Pixel Jók és rosszak iskolája – Így képzik a hercegnőket és a boszorkákat a Netflixen – Coloré

Jók és rosszak iskolája – Így képzik a hercegnőket és a boszorkákat a Netflixen

2022. 11. 24.

A Jók és rosszak iskolája egy fantasy sorozat, aminek a középpontjában a legjobb barátok állnak.

A Jók és rosszak iskolája egy új fantasy film a Netflixen. A története szerint létezik két iskola, az egyikben a mesék jó karaktereit, a hercegnőket és a hercegeket, a másikban a gonoszokat képzik. A sztori főszereplője két lány, akiket kiválasztanak és elvisznek az iskolákban. Egyikük, Agatha a jókhoz, a másik, Sophie pedig a rosszakhoz kerül. Mindketten megvannak róla győződve, hogy súlyos hiba történt, Sophie nem ott van, ahol lennie kellene. Így hát elkezdenek azon dolgozni, hogy átkerüljön a Jók iskolájába.

A történet koncepciója érdekes, a szereplők is sokrétűek, még néhol a kliséket is hanyagolják. A két főszereplő egyszerre szerethető és valahol végtelenül idegesítő. A végkifejlet is meglepő, a megszokott „a szerelem mindent legyőz”, de egy extra csavarral, amit nem spoilereznék le.

Agatha

A Jók és rosszak iskolájának egyik főszereplője Agatha, aki a falu kitagadott tagja, boszorkánynak nevezik, ha lehet kerülik. Egyedül egy valaki áll ki mellette, egy barátnője van, Sophie. Nem szeret a középpontban lenni, inkább fiús ruhákban jár. Csak arra vágyik, hogy nyugodtan élhessen az édesanyjával és a legjobb barátnőjével.

Amikor a Jók iskolája kiválasztja őt, csak az lebeg a szeme előtt, hogy hazajusson. Nem hisz a fekete-fehér világban, szerinte mindenkiben van jó és rossz egyaránt. A tipikus hercegnő szerep pedig messzebb nem is állhatna tőle, ezért hamar kiutálja őt a többi hercegnő. Természetesen a hercegnek viszont pont azért akad meg rajta a szeme, mert annyira más, mint amihez hozzászokott.

Jók és rosszak iskolája
Kép forrása: Netflix

Sophie

Sophie szülei meghaltak, ezért a rokonainál nevelkedik, ahol nem érzi jól magát. Minden vágya, hogy hercegnő legyen, így amikor meghallja a Jók és rosszak iskolájának történetét, azonnal azért kezd fohászkodni, hogy bekerüljön. Ez meg is történik, csak éppen nem a hercegnők, hanem a gonosz boszorkák közé veszik fel.

Sophie biztos benne, hogy rossz helyen van, mindent megtesz azért, hogy átkerüljön a Jók iskolájába, de a tettei egyre inkább azt bizonyítják, hogy nem történt tévedés. Végül eltávolodik a legjobb barátnőjétől, Agathától és a fő gonosz karmai közé kerül. A történet végén kiderül, hogy Agathának végig igaza volt, ez a világ sem fekete-fehér, nincs teljesen jó és teljesen rossz. Kivéve persze, a fő gonoszt, aki valahogy nem illik a film nagy tanulságába.

Milyen lett a Jók és rosszak iskolája?

Mint már említettem a történet alapvetően érdekes. Jól mutatja be a mesékből ismerős kliséket, és ügyesen figurázza ki ezeket az előítéleteket. A színészek nem alakítanak olyan figyelemre méltót, de nem is rosszak. Kit Young, aki az Árnyék és csont sorozatból lehet ismerős, sajnos, igazán nem erős gonosztevő. Ha még nem ismered, inkább az Árnyék és csontot nézd meg vele.

A történet leginkább a két főszereplő lány civakodására fókuszál, ami néha eléggé mondvacsináltnak tűnik. A mellékkarakterek nem kapnak hangsúlyos szerepet, néha mégis végtelenül sokáig időzik velük a sztori funkció nélkül. Kicsit a Harry Potterre emlékeztetheti a nézőt a történet, mintha kicsinosították volna a Griffendélt és megcsúnyították volna a Mardekárt, a többi házat pedig szépen elfelejtették. Charlize Theron Lady Lessoja, vagyis a gonoszok igazgatója, olyan mint egy kifordított Minerva McGalagony, szigorúnak, félelmetesnek szeretne tűnni, de valahogy még sincs egy erős kisugárzása. Kerry Washington Clarissa Doveyja, a jók igazgatója, pedig rosszabb, túljátszott pillatanaiban Dolores Umbridge-t idézi, csak kevésbé rózsaszín.

A történet befejezése egyszerre meglepő és elcsépelt, a szeretet mindent legyőz típusú, de mégis másként, mint ez a legtöbb mesében lenni szokott. Agatha választását is mondhatjuk újítónak az ilyen történetekhez képest. Egyszerre viszont röhejesre is sikerült, mivel akadnak benne olyan húzások – mint például a jó karakterek úgy válnak rosszá, hogy fekete ruhákat kezdenek el hordani -, amiket a legjobb szándékkal sem lehet pozitívan értékelni.

Azoknak, akik szerették korábban, vagy akár még mindig, a hercegnős meséket érdemes megnézni. Egy kis kikapcsolódásra megfelelő történet, de nagy elvárásokkal nem szabad leülni a tv vagy a képernyő elé.

A Jók és rosszak iskoláját a Netflixen tudod megnézni.

Jók és rosszak iskolája
Kép forrása: Netflix

Borítókép forrása: Netflix