Barion Pixel Itt az újabb magyar Nobel-díj – Krausz Ferencet a fizikai kutatásai miatt ismerték el – Coloré

Itt az újabb magyar Nobel-díj – Krausz Ferencet a fizikai kutatásai miatt ismerték el

2023. 10. 03.

Újabb magyar kapott Nobel-díjat, mégpedig a fizikában!

A napokban jelentik be, hogy kiket tartanak 2023-ban érdemesnek arra, hogy Nobel-díjat kapjanak. Karikó Katalin sikere után újabb magyart köszönthetünk a díjazottak között, mégpedig Krausz Ferencet, aki ugyancsak társaival kapta a megtiszteli kitüntetést.

A fizikai Nobel-díjat 2023-ban Krausz Ferenc mellett Pierre Agostini és Anne L’Huillier kapta annak elismeréséül, hogy attoszekundumos fényimpulzusokat hoztak létre az anyagban lévő elektronok dinamikájának tanulmányozására.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia kísérleteiért ismerte el a hármast, ugyanis ezzel új eszközöket adtak az emberiség kezébe az atomok és molekulák belsejében zajló elektronok világához. Módszerükkel rövid fényimpulzusok hozhatóak létre, amelyekkel mérhetőek azok az igencsak gyors folyamatok, ahogyan az elektronok mozognak.

A legújabb Nobel-díjasaink

Krausz Ferenc Németországban él, és a Max Planck-Kvantumoptikai Intézet igazgatójaként tevékenykedik. A Gábor Dénes-díszokleveles fizikus a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, és 2022-ben már átvehetett egy fizikai Wolf-díjat. Ekkor az ultrahangos lézertudomány és ugyancsak az attoszekundumos fizika területén végzett munkájáért ismerték el.

Dr. Karikó Katalin és Dr. Drew Weissman kapták 2023-ban az fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat / Kép forrása: Araya Doheny / Getty Images
Dr. Karikó Katalin és Dr. Drew Weissman 2015 -ben – Idén ők kapták a fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat / Kép forrása: Araya Doheny / Getty Images

A hír bejelentését megelőző napon Karikó Katalin neve hangzott el a svéd akadémián, aki munkatársával, Drew Weissmannel megosztva kapta a fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat. Karikó Katalin nevét akkor ismerte meg a világ, amikor a koronavírus megjelenése utáni kétségbeesést az általa és kollégája által feltalált vakcina enyhítette. Felfedezésükkel milliók életét mentették meg.

Krausz Ferenc személyében a negyedik magyar állampolgárságú Nobel-díjat köszönthetjük.

Forrás: Romania Journal, Wikipedia.

Nyitókép forrása: Getty Images