Barion Pixel Karikó Katalin a 11. magyar Nobel-díjas tudós – Coloré

Karikó Katalin a 11. magyar Nobel-díjas tudós

2023. 10. 02.

Karikó Katalin kapta a mai napon a fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat, s ezzel ő lett az első magyar nő, aki ebben a kitüntetésben részesült.

Karikó Katalin munkatársával, Drew Weissmannel megosztva kapta a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat. A ’80-as évek óta Amerikában élő tudósnő nevét akkor ismerte meg a világ, amikor a koronavírus megjelenése után feltalálták azt az mRNS-alapú vakcinát, ami enyhíti a vírus lefolyását, ezáltal sok-sok életet megmentve. Bár ő a tizenegyedik magyar, aki Nobel-díjat kap, valójában a harmadik, hiszen magyar állampolgárságát megtartva kapta meg a kitüntetést.

Karikó Katalin és a Nobel-díjig vezető út

Karikó Katalin 1955-ben született Kisújszáláson. Már kiskorában tudta, hogy tudós szeretne lenni, s ezt olyannyira komolyan vette, hogy a Szegedi Tudományegyetemen való doktorálása után az Egyetem Biológiai Kutatóközpontjában helyezkedett el. Már ekkor az mRNS-sel foglalkozott, ami egyfajta genetikai kódolás, ami a DNS utasításait továbbítja bizonyos sejtek fehérjeképzéséhez. 1985-ben annak érdekében, hogy folytatni tudja a kutatást, Amerikába ment, és a philadeplhiai Temple Egyetemen helyezkedett el. Rengeteg időt töltött a laborban, sokszor még ott is aludt. Mint férje kiszámolta, olyan sokat dolgozott, hogy óránként csupán egy dollárt keresett, ám Karikó Katalin számára ez szenvedély volt. Minden egyes nap az mRNS-sel foglalkozott, emellett pedig próbált talpon maradni az akadémiai életben. Bizonytalan volt az élete és a munkája, de a végsőkig hitt abban, hogy kutatásinak lesz eredménye. Voltak mélypontok az életében, hiszen főnökei egy idő után nem támogatták a kutatást, így az is megfordult a fejében, hogy felhagy a szakmájával, és valami újat tanul.

Dr. Karikó Katalin és Dr. Drew Weissman kapták 2023-ban az fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat / Kép forrása: Araya Doheny / Getty Images
Dr. Karikó Katalin és Dr. Drew Weissman 2015 -ben – Idén ők kapták a fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat / Kép forrása: Araya Doheny / Getty Images

Kutatótársával, Dr. Drew Weissmannak a munkahelyi fénymásolóban találkoztak, beszédbe elegyedtek, majd közösen kezdték el kutatni az mRNS-t. Bár 2005-ben nagy eredményeket értek el, ennek akkor még nem volt visszhangja, de a koronavírus betörésével ezek a kutatások jelentették a megoldást.

Dr. Karikó Katalin mindig hitt abban, hogy kutatásai előbb-utóbb beérnek. Még akkor sem bizonytalanodott el, amikor a körülötte lévők elutasították munkáját. Kitartásának hála megérdemelten kapta meg azt, amit minden tudós csak remélhet: a Nobel-díjat.

Forrás: BBC, National Woman’s History Museum.

Nyitókép forrása: Getty Images