Barion Pixel Két újságíró megosztva kapta a Nobel-békedíjat 2021-ben – Coloré

Két újságíró megosztva kapta a Nobel-békedíjat 2021-ben

2021. 10. 08.

Két újságírónak, a fülöp-szigeteki Maria Ressanak és az orosz Dmitrij Muratovnak ítélték oda a 2021-es Nobel-békedíjat – jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság.

Az újságírók a szólásszabadságért folytatott harcukkal érdemelte ki a világ egyik legrangosabb elismerését.

Ők kapták 2021-ben a Nobel-békedíjat

A jelenleg 59 éves Dmitrij Muratov több mint két évtizedig (22 éven át, 1995 és 2017 között) a Novaja Gazeta orosz oknyomozó lap főszerkesztőjeként dolgozott. 

A tényfeltáró tevékenységéről ismert lap a kezdetektől fogva kritikus hangvétellel bírálta a hatalmat, 1993-as alapítása óta pedig hat újságíró munkatársukat gyilkolták meg munkájuk miatt. Köztük Anna Politkovszkaját, akit 2006. október hetedikén saját otthonának lépcsőházában találtak meg holtan.

A munkássága során már számos díjat nyert Dmitrij Muratov karrierje a Komszomolszkaja Pravdánál indult 1988-ban, öt évvel később azonban nagyjából 50 kollégájával új lapot alapítottak, innen ered a Novaja Gazeta neve is, ami oroszul tiszta lapot jelent.

Maria Ressa 1963-ban született Manilában. Jelenleg – a szintén kormánykritikus – Fülöp-szigeteki Rappler online hírportál alapítójaként és főszerkesztőjeként tevékenykedik.

A norvég Nobel-bizottság közleményét a CNBC cikke idézi: eszerint díjazottjaik megtestesítik az újságírói szakma mindazon képviselőit, akik a demokráciáért és a szólásszabadságért harcolnak egy olyan világban, amelyben egyre több támadás éri ezeket az alapvető értékeket.

A 2021-es irodalmi Nobel-díjazott neve is kiderült

A zanzibári származású, jelenleg Nagy-Britanniában élő Abdulrazak Gurnah kapja a 2021-es irodalomi Nobel-díjat, ezt csütörtök kora délután jelentette be a Svéd Akadémia Nobel-bizottsága. A testület indoklása szerint  Gurnah a gyarmatosítás következményeinek, valamint a menekültek sorsának a kultúrák és a kontinensek közötti ellentétek feltárásával érdemelte ki a díjat.

Abdulrazak Gurnah 1948 decemberében látta meg a napvilágot Zanzibár szigetén, és az 1960-as évek végéig itt is élt. Zanzibár 1963-as felszabadítása azonban polgárháborút robbantott ki, Abeid Karume elnök hatalomra kerülésével pedig üldözni kezdték az arab származású állampolgárokat. Gurnah ezért 21 évesen Angliába menekült, és 1984-ig nem is térhetett vissza. A szerző nyugdíjba vonulásáig a Canterburyben található Kenti Egyetem angol és posztkoloniális irodalom professzora volt, aki napjainkig tíz regényt és számos novellát publikált.

Eleinte szuahéli nyelven írt, ám később áttért az angolra, és innentől kezdve ezen a nyelven publikálta munkáit. A Litra irodalmi portál szerint Abdulrazak Gurnah a harmadik afrikai származású író, aki megkapta az irodalmi Nobelt.

Ha lemaradtál arról, hogy ki lett idén az orvosi-élettani Nobel-díj díjazottja, korábbi cikkünkből megtudhatod. Annyit elárulunk, hogy a bizottság bejelentése nem a számításoknak megfelelően alakult.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix