Barion Pixel ,,Peti áll a ház előtt” és iskoláról szóló dalokat hallgat – Coloré

,,Peti áll a ház előtt” és iskoláról szóló dalokat hallgat

2022. 08. 20.

Az iskoláról szóló dalok egészen kisgyermekkorunktól kezdve elkísértek bennünket. Amikor mi magunk is készültünk az iskolára, leginkább Halász Judit dalai csengtek a fülünkben, viszont mivel mi sosem kerültük úgy az iskolát, mint Sehallselát Dömötör, több dalból is tudtunk válogatni!

Tartottam tőle, hogy merész elhatározás volt iskoláról szóló dalokat gyűjteni, ám hamar kiderült, hogy jóval több van annál, mint amennyi beleférne egy cikkbe. Számtalan gyerekdal van, hiszen mindenki feldolgozza ezt a témát, aki gyerekeknek énekel. Több olyan is akad, ami felnőtteknek készült, és a lázadás egy formájáról, vagy valami szomorú, iskolát érintő történetről szól. Megpróbáltam belőni a középutat, és összegyűjtöttem tíz olyan iskoláról szóló dalt, ami kifejezetten jó hangulatúan énekli meg, milyen is a diákélet.

Bilicsi Tivadar – Dal az iskoláról

Bilicsi Tivadar énekelte el a legrégebbi iskolai dalt a gyűjteményünkből. A kifejezetten kellemes hangulatú, a régi időket idéző hangszereléssel készült dal a régi iskolai élményeket eleveníti fel, sokszor olyan kifejezéseket használva, melyek a mai fülnek idegenül hathatnak. A dallamok Lajtai Lajos fejéből pattantak ki, akinek többek közt olyan ismert dalokat köszönhetünk, mint a Hétre ma várom a Nemzetinél, a Legyen a Horváth kertben Budán vagy az Én édes Katinkám.

Fenyő Miklós – Rendezd át az iskolát

Fenyő Miklós már a Hungária zenekarban bizonyította megkérdőjelezhetetlen tehetségét, így nem volt kérdés, hogy az 1983-as, Miki című megjelent lemez is sikeres lesz. Ezen az albumon található a Rendezd át az iskolát is, mely két német énekesnő közreműködésével készült. Fenyő Miklós nemcsak szerezte a lemez dalait, hanem az éneken túl a zongorát és a tangóharmonikát is ő szólaltatta meg.

Udvaros Dorottya – Iskola

Udvaros Dorottya három lemeze közül az 1985-ös Átutazó volt a legelső. Az albumon hallható számokat Bereményi Géza és Dés László írták, melyeket a színésznő nagy átéléssel, líraian ad elő. Ezen a lemezen található a jól ismert Vetkőzés, és a balladisztikus Hóesés is. Az iskola ebben a feldolgozásban egy álombéli kép, ami felelésről, tábla előtt állásról és válaszadásra való képtelenségről szól, a dal végére azonban kiderül: sajnos ez nem álom.

Neoton Família – Gimi love

A Neoton Família dalaiban minden kérdésre van válasz – ezt maga Csepregi Éva nyilatkozta egyszer. Teljesen igaza van, ugyanis még az iskola is előkerül! A Gimi love egy régi, az iskola falai közt szövődött szerelemről mesél. Természetesen sokan nem bíznak a dalban szereplő pár kitartó szerelmében, de az idő őket igazolja.

Koltai Róbert – Dal egy régi tanárról

Darvas Ferenc és Dalos György szerzeményét Koltai Róbert adja elő, akinek nem ismeretlen az éneklés, ugyanis a Patika című sorozatban is többször megcsillogtatta énektudását. A Dal egy régi tanárról egy kései bocsánatkérés egy egykori rossz diák szájából, aki sokszor akadályozta az órát, s ma már ha tehetné, bocsánatot kérne oktatójától.

Abba – When I Kissed The Teacher

A nemrégiben új albumot kiadó legendás ABBA-együttes egy sokak számára nem ismeretlen jelenséget fejezett ki dalában, amikor is az ember lánya (vagy fia) beleesik a tanárába. Természetesen odáig nem szokott eljutni a dolog, hogy elcsattanjon egy csók az iskolában, de a szöveg tökéletesen átadja egy fiatal érzéseit arról, ahogyan plátói szerelmet táplál tanára iránt.

Busted – What I Go To School For

A Busted a középiskolai éveim alatt élte fénykorát, még az albumuk is megvolt – a kor szelleméhez híven letöltés helyett kazettán, másolva. Ahogy az ABBA, ezek a srácok is arról énekelnek, hogy beleestek a tanárnőjükbe, és csak miatta éri meg iskolába járni. Ugyan a Coloré szerkesztőségével mi is összeszedtük, hogy mit szerettünk az iskolában, ez egyikünknél sem volt közte.

Grease – We Go Together

Ha iskolai musical, akkor Grease! A filmvégén hallható We Go Together magasra tette a lécet, hiszen sok iskolás álmodozott arról, hogy az érettségi után ugyanilyen vidámparkos buli lesz a tanárokkal. Ugyan ebben csalódnunk kellett, a dal és a Grease azóta is az egyik legnépszerűbb zenei film, annál is inkább, mert a We Go Together egy igazi lelkesítő dal, arról az időszakról, amikor az ember még elhiszi, hogy minden iskolai barátság örökké tart.

High School Musical – What Time It Is

A Grease 21. századi kiadásának is lehet nevezni a High School Musicalt. Az első rész 2006-ban készült, úgyhogy még pont beleestem a rajongási hullámba, ám a harmadik részre már elvesztettek. Címéből adódóan az egész történet az iskola körül forog, viszont felmutattak egy olyan dalt, amit más nem: a film második részében a vakációról énekelnek, és arról, hogy mennyi kalandban lesz részük a nyár során.

Bergendy együttes – Demjén Ferenc – Iskolatáska

Ha már a címben volt szó Petiről, nem zárhatjuk le a listát nélküle, annál is inkább, mert ez az egyik legismertebb iskolai dal. Egy kedves, mesés nótát hallhatunk, amiben ezúttal nem egy tanárába szeret bele a főhős, hanem egy iskolatársába. A dalból megtanulhatjuk, hogy ha szerelem és szeretet van körülöttünk, minden könnyebb – maga az élet is. Alább egy 1991-es felvétel látható, mely során nem a megszokott hangszereléssel éltek, és Demjén Ferenc Szinetár Dórával kiegészülve énekli el a jól ismert sorokat.

Nyitókép forrása: Coloré