Barion Pixel Elkezdtük felidézni iskolai éveink legmeghatározóbb emlékeit, és alig tudtunk leállni – Coloré

Elkezdtük felidézni iskolai éveink legmeghatározóbb emlékeit, és alig tudtunk leállni

2022. 08. 17.

A közelgő iskolakezdés apropóján felszálltunk a nosztalgiavonatra a Coloré szerkesztőségében, és végigsuhantunk iskolai éveink legmeghatározóbb emlékein. Felidéztük többek közt kedvenc tanárainkat, legrettegettebb óráinkat, a legszörnyűbb menüt a sulimenzán és a legnagyobb a csínytevéseinket is.

Azért szerettem iskolába járni, mert…

Dóri: … szerettem a törit, az irodalmat és a szüneteket. Középiskolában meg azt, hogy a szünetekben nézhettem azt a srácot, aki tetszett – személye félévente változott.

Eszti: …imádtam a menza kaját.
 
Éva: …mert szerettem beszélgetni a padtársammal, Ádámmal.

Franciska: ...imádtam a tanárnénimet, és szinte azonnal megtaláltam a helyem az osztályközösségben.

Noémi: …jó volt a társaság. Annyira jó osztályunk volt a gimiben, hogy fel sem tűnt, hogy tanulni járunk be a suliba.

Timi: …mert a középiskolában végre én is tagja lettem egy közösségnek, nem csak megfigyelője. 
legmeghatározóbb emlék
Visszarepültünk kicsit az iskolába / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Azt nem szerettem az iskolában, hogy…

Dóri: … sokszor rám szóltak, mert sokat beszélek, illetve az sem volt a kedvencem, hogy nem volt egy konkrét társaságom, mindig csapódtam valakihez.

Eszti: …figyelni kellett az órákon.

Éva: …meg kellett írni a matek házit, amihez hozzá se tudtam kezdeni.

Franciska: ...túl komolyan vettem, ezért gimnázium végére inkább nyűggé, semmint örömmé vált a tanulás.

Noémi: …rengeteg házi feladat volt, és a röpdolgozatok mindennaposak voltak.

Timi: …néha nulladik órában volt úszásóra. 

Jó tanuló voltam, mert…

Dóri: Jó tanuló voltam, sokszor megkaptam általánosban, hogy stréber vagyok, pedig (talán nagyképűnek hangzik, de) nem esett nehezemre a tanulás, csak ragadt rám, ami érdekelt.

Franciska: Általánosban végig kitűnő tanuló voltam. Gimiben már becsúszott egy-két négyes, legrosszabb esetben hármas, de emlékeim szerint soha nem kaptam egyest semmiből. Bepótoltam az egyetemen!

Noémi: Ugyan tanulni soha nem szerettem, mégis eléggé jó tanuló voltam, mert meg akartam felelni a szüleimnek és a tanároknak… és nem akartam lemaradni a barátaim mögött, akik szintén jól tanultak.

Timi: Amit szerettem, abból jó tanuló voltam, de volt, amivel vért izzadtam, és csak a tanári jóindulat miatt mentem át. 

Nem voltam jó tanuló, mert…

Eszti: … mert mindig más érdekelt.

Éva: … állandóan beszélgettem, ezért a magatartásom lerontotta az átlagom. Gimiben meg már csak azzal foglalkoztam, ami igazán érdekelt. 

A legjobban … órától/tanártól féltem…

Dóri: … a tesióráktól féltem és a megaláztatástól, hogy mennyire nincs érzékem a sporthoz.

Eszti: …a matekórától féltem, mert sosem tudtam számolni.
 
Éva: …a matek és a fizika órától féltem – ugyanaz a tanárnő tartotta, ő is és a megoldhatatlan feladatok is nagyon félelmetesek voltak.

Franciska: ... a matekórától tartottam, mert tudtam, hogy az a gyengém, és nem tudom kirázni a kisujjamból a válaszokat, mint például törin vagy irodalomórán.

Noémi: … a matekórától féltem, mert sosem értettem a trigonometriát, és azt sem, hogy mire való a deriválás én integrálás – és erre a matektanártól sem kaptunk választ soha.

Timi: Legjobban a biológiaórától féltem, mert a tanárnő mániái voltak a fotoszintézis képlete és a mitokondriumok. (Jelentsen ez bármit.) 
matekóra
Legtöbben a matekórától rettegtünk / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

A legjobb iskolai emlékem:

Dóri: a középiskolai diáknapok, a négy év nyolc legjobb napja ez volt, imádtam minden percüket!

Eszti: amikor kitüntetést kaptam irodalomból
 
Éva: amikor gimiben magyarból oktv versenyt nyertem

Franciska: amikor nyolcadik végén megkaptam a leg-legnek járó „Ujhelyi-díjat”. Akkor éreztem életemben először, hogy a kemény munka kifizetődő.
 
Noémi: majdnem minden napra jutott egy, ezért nehéz választani. A bulik és a kirándulások mindene esetre a lista élén vannak.

 Timi: amikor a felsőbb osztály szalagavatójára készültünk, és nemcsak mellékszerepem lett a műsorban, hanem főszerep: én voltam Tilla, amint a Megasztár műsorát vezetem. 

A legrosszabb emlékem:

Dóri: rendszeresen elájultam az iskolagyűlések alkalmával, úgy kellett fellocsolnia az osztályfőnöknek.

Eszti: amikor fejbe rúgtak egy labdával tesi órán.

Éva: amikor közölte a matektanár, hogy bukásra állok.

Franciska: amikor egy erdei tábor alkalmával eltörtem a kulcscsontom. (Soha nem törtem el semmim, sem addig, sem azóta.)

Noémi: teljesen ártatlanul akkora pofont kaptam az énektanártól, eleredt az orrom vére, és órákig csengett a fülem.

Timi: amikor egyszer általánosban a testneveléstanárom, hiányzott, és bejött az A-osztály tesitanára, aki egy üvöltözős vadállat volt. Rettegtem tőle. 

A legnagyobb csíny, amit az iskolában elkövettem:

Dóri: Elsős voltam, és egy másik osztálytársammal beszorítottunk egy harmadik lányt a vécébe. Nem én voltam a felbujtó, de én is kaptam fekete pontot, és alig mertem bevallani anyukámnak. Azóta se értem, miért csináltam.

Eszti: Loptam egy sütit a büféből.

 Éva: Elbújtam az emeleti előadóterembe mert nem volt kedvem tesiórára menni.
 
Franciska: Sorozatosan azt hazudtam a tánctanáromnak, hogy a fogszabályozóm miatt fogorvoshoz kell mennem, holott csak nem akartam bejárni az órára, de ezt féltem megmondani neki.

Noémi: Amikor megkértek, hogy egy komoly iskolai ünnepségre mindenki öltözzön alkalomhoz illően, a mi osztályunk a szakadt farmer - kockás ing - baseballsapka dress code mellett döntött. (Nem arattunk osztatlan sikert.)

Timi: Az érettségi évében már április volt, de nyolcadik órára betettek egy énekórát, és az egész osztály ellógott – velem együtt. Sokáig tartott, míg mindenkinek beírta a tanár a szaktanári intőt.

A kedvenc ételem az iskolában…

Dóri: ...a büfés kakaóscsiga vagy bukta, amiket ritkán ettem, mert anyukám mindig csomagolt nekem szendvicset (most már értékelem, akkor „unalmas” volt).

Eszti: ...piskóta, csokis öntettel.
 
Éva: ...apró sajtos pogi a büféből.

Franciska: ...a menzás tea. Azóta is elolvadok, ha megérzem valahol azt az átható cukros, citromos illatot.
 
Noémi: …a padtársaim tízóraija volt. Minden nap cseréltünk, mert mindketten a másikét tartottuk finomabbnak.

Timi: ...a borsófőzelék verhetetlen volt. 
Borsófőzelék
A menzás borsófőzelék volt az egyik kedvencünk / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

A legszörnyűbb menü a sulimenzán…

Dóri: …a káposzta- és krumplifőzelék volt, na meg a vadas!

Eszti: …a káposztafőzelék volt.

Éva: …soha nem voltam menzás, már a szagától is rosszul voltam, elsős koromban is.

Franciska: …a káposztás tészta volt. Egyszer egy helyettesítő tanárnő leerőltette a torkomon, mire én végighánytam a folyosót. Azóta sem tudok ránézni erre az ételre.

Noémi: …mindig otthon ebédeltem. A menzán csak a bentlakó diákok étkeztek, ők az irdatlan mennyiségű káposztás ételre és az azzal járó szagra panaszkodtak.

Timi: …a spenót kivételével mindent megettem, de az szerencsére ritkán volt. Viszont, amivel ki lehetett kergetni a világból az az ivólé volt, különösen akkor, ha leves helyett kaptuk.

Leginkább … órán bontakoztattam ki a szárnyaimat…

Dóri: Imádtam a magyarórát, akár fogalmazásról volt szó, akár verselemzésről vagy pluszfeladatokról, mindig Hermione Grangerként nyújtózkodtam.

Eszti: Az irodalomórákon bontakozhattam ki leginkább. Imádtam a verseket.

Éva: Irodalomórán. Imádtam olvasni és írni is.

Franciska: Irodalomórán, hiszen imádtam, s azóta is imádok olvasni.

Noémi: A magyaróra volt az én terepem. Mélyről indultam, mert a 9. osztály legelső magyaróráját végigvihogtuk a padtársammal, és ettől kezdve a magyartanár egy teljesen komolytalan „sárga pulóveres kislánynak” könyvelt el, de aztán mégis felfedezett magának, és hagyott szárnyalni.

Timi: Az irodalmat szerettem a legjobban – azzal együtt is, hogy néha csupán ráhibáztam, hogy mire gondolhatott a költő. Egyszer annyira eltaláltam, hogy a tanárnő biztatott, hogy az érettségin is verset elemezzek. Hát az pont nem sikerült olyan jól…

irodalomora
Mindannyiunk kedvence a magyar irodalomóra volt / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

A jelenlegi életutamhoz az … óra / tanár tette hozzá a legtöbbet…

Dóri: Az általános iskolai alsós tanárnőm, Szilvi néni, az akkori rajztanárom, Fridél tanár úr, és a középiskolai osztályfőnököm, Martonné tette hozzá a legtöbbet az életemhez, mindegyikük másért, de mindannyiuknak nagyon hálás vagyok!

Eszti: Sajnos nekem nem volt ilyen.

Éva: Emike néni, akihez különórákra jártam magyarból, azért, hogy abból, ami megy és amit szeretek, még jobb lehessek.

Franciska: A balett-tanárnőm, Éva néni tette hozzá a legtöbbet, mivel nála tanultam meg, milyen az, ha igazán szeretek valamit, s tőle sajátítottam el azt is, hogy a szeretett tevékenységet nemcsak csinálni kell, hanem nagy adag alázat és önfegyelem is kell hozzá.

Noémi: A magyartanárom, Salek bácsi tette hozzá a legtöbbet, mert egy fantasztikus pedagógus volt, aki nemcsak írni, hanem (jól) látni és (jól) gondolkodni is megtanított.

Timi: Rendkívül nehéz egy embert kiragadni, mert számtalan apróság van, amivel a tanáraim hozzátettek az életemhez. Ha ki kell emelni egyet, akkor a marketing tanáromat mondanám, akivel a tanár-diák viszonyból életre szóló barátság lett.

A legemlékezetesebb iskolai kirándulásom:

Dóri: A legelső ottalvós osztálykirándulásom gimiben volt, Veszprémbe és Tihanyba mentünk az osztállyal, és a négy év alatt az sikerült a legjobban: összehozta a társaságot.

Eszti: Az első ottalvós kirándulásom Balatonon volt, Szemesen. Sok játék és úszás volt a program.

Éva: A Bükkbe mentünk táborozni, onnan nagyon sok szép emléket őrzök.

Franciska: A már említett erdei tábor, amikor érkezésünk után az első órában eltörtem a kulcscsontom, és anyuék már haza is vittek aznap este.

Noémi: Egyszer vonattal utaztunk valahová, és az egyik osztálytársunkkal elhitettük, hogy a vészfék a függöny behúzásra szolgál. Amikor satufékkel megállt a vonat, és kiderült, hogy mi voltunk az elkövetők, nem dicsértek meg…

Timi: Amikor idegenvezetésre jártam, a 88 éves Feri bácsi vitt minket végig az országon. Ökörködtünk és tanultunk, nagyon jó emlékeim vannak. Tőle tanultam meg, hogy a legegyszerűbbnek tűnő épület előtt állva is fel kell nézni, ott vannak a ,,kincsek”.