Barion Pixel Így alakultak ki a konditermek – Coloré

Így alakultak ki a konditermek

2022. 01. 24.

Azt gondolhatnánk, hogy a konditerem a modern kor vívmánya, hiszen az ülőmunkák elterjedésével az embereknek igénye van arra, hogy megmozgassák testüket az egész napos ülés után. Ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk: a konditermek ugyanis már réges-rég megjelentek.

Ókor? Jókor!

Angolul a konditermet nem véletlenül hívják gym-nek, ugyanis az ókori görögöknél gymnasium-ként vezették be a köztudatba a test megmozgatására szolgáló helyeket. A kezdetekkor csupán összejövetel volt az edzés, helyiség és eszközök nélkül. Elsősorban fiúk és fiatal férfiak jártak, és e foglalkozásokon meztelenül vettek részt – erre is utal a gymnasium elnevezés, ami a ,,meztelen gyakorlatok iskoláját” jelenti. Ennek ellenére nem kizárólag testmozgást végeztek az odalátogatók, hanem önvédelmet is tanulhattak, illetve a sport okozta kisebb-nagyobb sérülések ellátását is megtanulhatták.

A korszak konditermeit akkor kezdték el kialakítani, amikor megkezdődött az olimpiai felkészülés, és szükség volt egy helyre, ahol a sportolók fel tudnak készülni a megmérettetésekre. Ha a szükség úgy hozta, a katonaság is használta, hogy jobb fizikummal indulhassanak a harcba. Nemcsak különböző berendezések álltak az erősítők rendelkezésére, hanem könyvtár és fürdő is, ahol ki lehetett pihenni a gyakorlatok okozta fizikai megterhelést.

Ahogy telt az idő, úgy változtak meg a harchoz használt eszközök, így idővel már kardvívást is tanulhattak és gyakorolhattak a konditermekben – ez volt a mai vívósport elődje.

Konditerem? Gyerekjáték!

A 18. században egy német pap úgy döntött, hogy továbbadná az úszásban és futásban szerzett tapasztalatait, ezért megnyitotta Németország első konditermét. Az 1800-as évek elején már Londonban is működött testedzésre alkalmas helyiség, 1825-re pedig egy német utazó jóvoltából Amerikába is megérkezett az európai ,,hóbort”.

Kondizás emberi súlyokkal
Azt emelgették, ami rendelkezésre állt/Kép forrása: Instagram/Vintagestrengthco

Nem sokkal később megjelentek a tornaórák is – hiszen már volt hely és eszközök, ahol akár a gyerekek is végezhettek különböző gyakorlatokat. Hamar kiderült azonban, hogy a kicsik hamar megunják a monoton feladatokat, így bevezették a táncot, a korcsolyát és az úszást is, míg 16 éves kortól a lólengést és a bokszot is kipróbálhatták. Mivel a fiatalok testnevelésére is egyre inkább figyelmet szenteltek, a szabad ég alatt is kialakultak konditermek, amik játszótérként vonultak be a köztudatba.

A kondigépek megjelenése

A gépek betörését sokáig szkeptikusan fogadták, hiszen egy időben azok használtak gépeket és különböző mechanikus szerkezeteket, akiknek valamilyen egészségi problémája volt (gondolhatunk itt a vastüdőre vagy bármely ortopéd eszközre). A 19. század elején komoly igény keletkezett a súlyokra, hiszen eladdig azt emelgették, ami volt – vagy aki volt.

A 19. században rendkívül kevés olyan feltaláló volt, aki az egészséget elősegítő szerkezetekben gondolkozott. James Chiosso kapitány volt az, aki megalkotta a mai kondigépek atyját, amivel különböző, karerősítő gyakorlatokat lehetett végezni. Nem sokkal később megjelent az a szerkezet is, amivel a lábat lehet erősíteni, egyfajta lépcsőző-gép formájában.

Ekkor a tervezők inkább az egészséges életmód megóvásának és elősegítésének szellemében gondolkodtak, így nem arra fókuszáltak, hogy gépek különböző izomcsoportokat dolgoztassanak meg.

Ebben az időben elkezdtek megjelenni az erőemberek, akik azzal lettek népszerűek, hogy akkora súlyokat emelgettek, amelyeket ,,földi halandó” ámulattal nézett. Sok ilyen fellépő nyitott konditermet, ahol fokozatosan kialakult az olyan edzőterem, ami nemcsak a felsőtest, hanem a lábak, továbbá a hát- és a has izmainak megmozgatására is kínált lehetőséget.

A nők korszaka

Sokáig csak a férfiak használták a konditermeket, ám a filmek elterjedésével a nők is meglátták, hogy milyen kimunkált teste van egy-egy színésznőnek a vásznon. A ’60-as években elérkezett a fitness-korszak, amikor is különböző tornákkal szándékoztak megszabadulni a nők vélt vagy valós feleslegüktől. Amerikában akkora volt az igény a tornaórákra, hogy 1983-ban megnyílt az első non-stop nyitva tartó konditerem. Nem kis szerepe volt ebben az idővel megjelenő videokazettáknak, amiken Jane Fonda vagy épp Cindy Crawford égette a kalóriákat.

Nők a konditeremben
Nők a konditeremben/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Konditeremből mára számtalan létezik és mind különböző szolgáltatásokkal igyekszik becsalogatni az edzeni vágyókat. A világ rengeteget változott, hiszen már nemcsak az olimpikonok és a férfiak privilégiuma az edzőterembe járás. Ma már a mozgás az egészséges életmód része, így aki mindent megtesz azért, hogy szervezete megfelelően működjön, a mozgás valamely formáját választhatja, amihez kiváló lehetőség a konditerem, kortól és nemtől függetlenül.

Nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix